Mozaik

Így változtatta meg az ember a kutyák agyát

A tenyésztés nem csak a kutyák megjelenésén és viselkedésén változtatott.

Az évszázadok során az emberek rengeteg kutyafajt tenyésztettek ki annak érdekében, hogy megteremtsék a kívánt megjelenést és személyiséget. Lettek kimondottan tereléshez, nyomkereséshez, mentéshez kitenyésztett kutyák, vadászok és családi ebek is – írja az mnn.com.

Úgy fejlődtek a kutyák szemei, hogy manipulálják velük az embereket
Tudományosan is kimutatták, amit eddig is tudtunk.

Miközben a megjelenést és a készségeket manipulálták, kiderült, hogy a tenyésztés mélyebben befolyásolta a kutyákat. Egy új tanulmány, amely a kutyák agyi tevékenységét vizsgálta, rávilágított arra, hogy az emberek nem csak a kutyák megjelenését és viselkedését változtatták meg, hanem a kutyaagy alakját is.

A tudósok 33 faj 62 fajtatiszta egyedén végeztek MRI vizsgálatot

Az első kérdés, amely felmerült bennünk, az volt, hogy a különböző fajtájú kutyák agya eltérő-e

– mondta el Erin Hecht neurológus, aki a Harvardon vizsgálja a kutyák agyát.

A vizsgálatok igazolták az előzetes feltételezést. A tudósok az agy felépítésének sokféle változatát találták, s a változatok nem csak a kutyák méretével voltak összefüggésben.

A kutatók megállapították, hogy az agy különböző volt aszerint, hogy a kutya milyen viselkedésre lett kifejlesztve. Például a látáshoz és a szagláshoz kapcsolódó területek máshogy néztek ki a figyelésre kitenyésztett kutyákban, mint a többi kutyánál. A harcra tenyésztett fajtáknál a szorongással, stresszel és a félelemmel kapcsolatos agyi rész volt eltérő a többi kutyáétól.

Az agy anatómiája eltérő volt a különböző kutyafajtáknál, és úgy tűnik, a változások részben a tenyésztésnek köszönhetők. Különösen igaz ez a vadászatra, terelésre és őrzésre tenyésztett kutyák esetében

– mondta el Hecht.

Érdekes, hogy ezek az agyi változások a házi kedvencként tartott állatok agyában is megfigyelhetők voltak, egyik vizsgált kutya sem volt ugyanis ,,hivatásos” pásztor vakvezető vagy mentőkutya.

Elképesztő, hogy ezek a különbségek az agyukban annak ellenére is jelen vannak, hogy nem aktívan végzik a cselekvést. Az a tény , hogy ennyire mélyen befolyásolta a tenyésztés az agyat, mindenképpen figyelmeztető arra nézve, hogy jobban oda kell figyelnünk, és a cselekedeteinkért felelősséget kell vállalnunk

– mondja Hecht.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Ezek a kutya- és macskafajták imádnak úszni
A kutyák között akadnak igazán jól úszók, de a macskák között is vannak, amelyek nem idegenkednek a víztől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik