Kertünk-Portánk

Időzített bomba a kutya láncon tartása

Nagyon fontos, és sokan nem tudják, hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.

A láncos kutyatartás felfogható egy időzített bombának is. Példa erre az a megszámlálhatatlan kutyatámadás is, ahol elvadult kutyák rontanak gazdának, szomszédnak vagy éppen másik állatnak. Az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez és tragédiákhoz vezethet.

Megfejtették a kutyák boldogságának a titkát
Meglepő eredményre jutottak a kutatók.

A kutyák háromféle agresszivitásáról is beszélhetünk

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szülhet. Emellett a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ami legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.

Öt gyakori ok, amiért a tartott kutya támad vagy harap

  • Sokkhatás következtében gyakran ijedtségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc. Elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás és kész a tragédia.
  • A kutyák ivarzási időszaka tavasszal és ősszel van, ilyenkor a kutyák gyakrabban szöknek, illetve agresszívabbak. A kutyák orrukkal messziről megérzik a tüzelő állatok szagát, izgatottságukban gyakrabban eszüket vesztve haraphatnak.
  • A felelőtlenül tartott kutyák a gazda hibájából gyakran ideggyengévé és támadóvá válhatnak.
  • A gazda ruházatán gyakran megérzi a kutya az élelmiszer szagát, ami gyakran eredményez kezelhetetlenebb kutyák által harapást, tapasztalatlan gazdáknál sérülést.
  • Dominancia konfliktus: a család kisebb gyermek tagjait gyakran odaengedik a kutyákhoz, de a kutya nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető “áldozatként” tekint rá.

Lánc, lánc, kutyalánc

Az Orpheus Állatvédő Egyesület rendszeresen találkozik embert harapott állatokkal. A legtöbb embert harapott kutya elhanyagolt tartási körülmények közül kerül az állatvédőkhöz. Seres Zoltán szerint a kutyatartás három alapvető igénye a megfelelő tartási hely, a tartáshoz szükséges idő (szocializációhoz, sétához, játékhoz, foglalkozáshoz), a tartáshoz szükséges anyagi fedezet biztosítása. A háromból ha bármelyik is hiányzik, az állattartás előbb – utóbb gondokat szül. Sok állattartás állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény. Nagyon fontos, és sokan nem tudják, hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik