Mozaik

Ezek a kutya- és macskafajták imádnak úszni

A kutyák között akadnak igazán jól úszók, de a macskák között is vannak, amelyek nem idegenkednek a víztől.

Sok állat barát szeretné, ha négylábú kedvence is részt venne a mindennapi tevékenységeiben. Még akkor is, ha ez a tevékenység a vízhez kapcsolódik. A legtöbb kutya, ha nem is mind, szívesen belemegy a vízbe egy bot után, ám vannak kimondottan jól úszó fajták is. Sőt, bármilyen hihetetlen, a macskák között is találunk olyan fajokat, amelyek nem berzenkednek a víztől, állítja a Care2.

Úgy fejlődtek a kutyák szemei, hogy manipulálják velük az embereket
Tudományosan is kimutatták, amit eddig is tudtunk.

Íme néhány kutyafajta – és igen, néhány macskafajta -, amelyek szeretnek úszni.

1. Amerikai vízispániel
A közepes termetű, fejre spánielhez hasonlító, göndör, sűrű szőrű apportírozásra kiváló kutyát szőrzete jól védi a víztől. Okos, bátor vadászkutya, kimondottan a víz a munkaterülete. Bármilyen hajóra, akár kenura is vihető, ha a gazdinak ahhoz van kedve.

2. Chesapeake Bay retriever 
A Chesapeake Bay retrievert vízimadarak vadászatára fejlesztették ki, nagyon otthon van a vízben. Erős, erőteljes fajta, szeret új dolgokat tanulni. Élvezi az úszást és a jéghideg vízbe merülést, és bár a szabadban aktív, lakásban szelíd és nyugodt. Bundájának, mely tömött és olajos, hogy megvédje a víztől, igen jellegzetes szaga van. Lábujjai közt hártya van, ez segíti az úszásban.

3. Simaszőrű retriever
A simaszőrű retriever valószínűleg a labrador retrievernek, a collie-nak és bizonyos spánielféléknek köszönheti kialakulását. A vidám és nagyon barátságos kutya kimondottan szereti a vizet. Az úszás a kedvenc tevékenysége. Az esőzések után a pocsolyákba fekszik bele, szökőkutakba ugrik, de megcéloz bármilyen folyót, tavat, egyéb vízfelületet. Szívós, könnyen kiképezhető. Nagyszerű házi kedvenc, igen jól elvan a gyerekekkel.

4. Ír vízispániel 
Kialakulása az 1800-as évekre tehető. Egy ír spánielfajta és a portugál vízikutya vagy az uszkár keresztezéséből származhat. Minden más spánielfajtánál magasabb és erősebb, különleges színű kutya. Roppant energikus, azoknak a gazdiknak ajánlott, akik élvezik a futást, a túrázást, a vízi sportokat.

5. Labrador retriever 
A labrador retriever nagyfokú vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, amely szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik. Kiváló vadászeb. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb kutyafajta, az emberek főként azért szeretik, mert hajlandó bármire – különösen, ha annak a bárminek köze van a vízhez.

Fotó: Pixabay.com

6. Újfundlandi
Az újfundlandi méltóságteljes, erős, masszív felépítésű kutya, vastag csontozattal. Jó természetű, barátságos, szelíd, őszinte, könnyen kezelhető kutya. Boldogan kíséri el gazdáját, ha annak úszni támad kedve. Szeret úszni, akármilyen legyen is az időjárás. Nem véletlen tehát, hogy Európában gyakran használják vízi mentőkutyaként.

7. Vadkacsavadász retriever 
A vadkacsavadász retriever vagy más néven Nova Scotia Duck Tolling retriever, hazánkban nem túl ismert fajta. Vadászatra tenyésztették, s kimondottan vadkacsára specializálódott. Jól tanítható, intelligens fajta, és természetesen kiválóan úszik.

Fotó: Pixabay.com

8. Vidravadász kopó
A mókás személyiséggel rendelkező vidravadász kopó remek társad lehet a vízi sportok űzése közben, hisz már a neve is utal rá, hogy otthon van a vízben.

9. Portugál vízikutya
A portugál vízikutyák barátságosak, intelligensek és energikusak. Az úszás nagyszerű módja annak, hogy levezessenek egy kis energiát.

10. Óriás uszkár
A nagy termetű uszkárt vízből való apportírozásra és vadászatra tenyésztették ki. Jellegzetes bundája megkönnyíti az úszást. Élénk, kíváncsi, rendkívül tanulékony, egy igazi tehetség. Igazi családi kedvenc lehet, aki bármikor szívesen részt vesz egy kis fröcskölésben.

Vizet szerető macskafajták

Talán a „víz-szerető” túl erős jelző, ha a macskáról van szó. Mondjuk inkább azt, a most kövekező 5 macskafajta hajlamos érdeklődni a víz iránt.

1. Bengáli macska
A bengáli házi macska a bengáli leopárdmacska és egy házi macska keresztezéséből mesterségesen létrehozott hibrid. Tulajdonsága, amiben még mindig hasonlít a vadon élő unokatestvéréhez, a vízhez való affinitása. Jellegzetes mintázatú, puha bundája van. A leggyakoribb az ,,eredeti”, pöttyös bundájú, de már több színben kitenyésztették. Barátságos, kiváló lakótárs. Kíváncsi, szelíd, ragaszkodó, bár egyáltalán nem ,,ölmacska”. Aki nem akarja, hogy ez a rendkívül intelligens és energikus macska a csaptelepekkel és más potenciálisan nem biztonságos háztartási tárgyakkal játsszon, győződjön meg róla, hogy rengeteg stimuláló játékot és figyelmet szentel neki.

2. Maine Coon 
Az Egyesült Államok Maine tagállamának nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt, eredetét tekintve meglepő és valószerűtlen elméletek láttak napvilágot, például az, hogy macska-mosómedve kereszteződéséből született. Igazi jelenség és egyéniség: viszonylag nagy testű volta ellenére megtestesül benne a szépség, kedvesség, önállóság és szabadságszeretet. Könnyed és barátságos macska, vonzódik a vízhez. Bizonyos viselkedése kimondottan mosómedve szerű, és egyes gazdik állítják, jobb a wc deszkát lehajtva tartani, ha maine coon lakik a családban, mert szeretnek pancsolni a tartályban.

3. Szavanna
A szavanna macska az afrikai szervál és különböző házi macska fajták keresztezéseként létrehozott hibrid fajta. A szavanna macskák magasak és karcsúak, a boldog szavannák természete érdeklődő, játékos, kíváncsi. Rendkívül energikusak és intelligensek. Kilincset lenyomni, szekrényt kinyitni, játékot visszahozni, csapot megengedni is gyorsan megtanulnak. Szeretnek a vízben játszani, és könnyen kiképezhetők, hogy egy pórázon sétáljanak hevederrel. A szavannák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal és szívesen elkísérik akár túrázni is.

Fotó: Unsplash.com

4. Török angóramacska
Élénk, kiegyensúlyozott, játékos de mégis nyugodt fajtának mondható. Nagyon jó az alkalmazkodó képessége, jól tűri az utazást. Az eredeti török angórák általában fehérek voltak, a szemük színe pedig felemás, az egyik kék a másik narancssárga. Mozgékonyak és mindig a vízzel játszanak. A csobogás nem ijeszti el őket, szívesen sertepertélnek a csap körül.

5. Török van
A török van nagytestű, izmos, erős és hosszú macskafajta. A mondák szerint két török ​​van utazott Noé bárkáján, de a vízbe ugrottak, és kiúsztak a partra a mai Törökországban. A van boldogan játszik vízzel az egész házban WC-k, csapok, vízzel teli tálak, igazi kihívást jelentenek neki.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik