Életmód

25 éve irányítja szánhúzó kutyáit a sokszoros bajnok

Az első szánját Schumacher ihlette, mára 160-szor állt dobogóra hazánk legeredményesebb kutyafogathajtója.

Hobbinak indult a kutyaszánhúzás Hering Tamás számára, aki az elmúlt húsz évben aztán több mint 160 szánhúzó versenyen állt dobogóra. A következő álma egy hosszútávú verseny a kutyákkal, írta a vaol.hu.

Hering Tamás az első magyar volt, akinek sikerült Európa-bajnokságot nyerni, de volt már világbajnoki bronzérmes is. Magyarország legeredményesebb kutyafogathajtója 1994 óta foglalkozik szánhúzó kutyákkal Mátrafüreden, és több mint húsz éve a kutyafogathajtó sportban is az élen jár.

Jelenleg 32 kutyám van, óriási mozgásigényük ebben a sportágban tökéletesen levezethető

– mondta Hering Tamás.

Fotó: Kutyafogat túra/ facebook

Jack, Lara, Luki, Sziszi, Bella, Hellénke és a többi kutya gazdájuk legdrágább kincsei

Ezeknek az állatoknak a munkaigénye sokkal nagyobb, mint mondjuk a házőrzőknek, normál futással nem is lehet lefárasztani őket, csak a húzómunkával. Falkában élnek, megtalálhatók közöttük vezérek, ők többet dolgoznak és  utánuk mennek a többiek. Jelenleg egy kilencéves greyster, Jack a vezér, de már a nyomdokaiban jár Anakin, egy husky. A falkát többségében ez a két faj alkotja, csak kicsit hasonlítanak azokra a hatalmas szőrű, kék szemű kutyákra, amelyeket kiállításokról meg a városi utcákról ismerünk. Ez másik, munkára kitenyésztett vérvonal, szikárabb, izmosabb kutyákkal.

A szánhúzáshoz minimum 30 centis hóra van szükség. Mikor nincs hó, kerekes kocsik elé fogja be őket Hering Tamás, aki gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor belevágott ebbe a sportágba.

Fotó: Kutyafogat túra/facebook

Gyermekkoromban a németjuhászunkat fogtuk be a szánkó elé. Aztán később is szerettem a kutyákat, főleg a szánhúzók után érdeklődtem, és tenyészteni is kezdtem őket. Éppen az alaszkai malamut fajtát, amikor egy autós magazinban megláttam az egyik kedvenc autóversenyzőmet, Michael Schumachert, amint egy kutyaszánversenyt reklámozott. Akkor eldöntöttem, ezt ki akarom próbálni, még az első szánt is a kép alapján, magam építettem meg

– emlékezett vissza.

Hering Tamás ma még főleg rövidebb távokon versenyez. A hosszútávú megméretésekhez erre tenyésztett és kiképzett kutyákra van szükség. Nagy álma, hogy részt vegyen az oroszországi Volga–Quest hosszútávú versenyen. Módszeresen készül rá, és azt reméli, néhány év múlva abban is eredményesek lehetnek majd.

Kiemelt kép: Kutyafogat túra/facebook

Ezért van mámorítóan kék szemük a szibériai huskyknak
Kék pigment nem létezik. De akkor miként lehetséges?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik