Mozaik

Ezért van mámorítóan kék szemük a szibériai huskyknak

Azt eddig is tudtuk, hogy a kék szemű kutyákra ránézni is élvezet, a tudósoknak hála pedig már az is tiszta, hogy mi okozza náluk ezt a tulajdonságot, írja a National Geographic.

A kutatók azzal korábban is tisztában voltak, hogy a kék szem bizonyos kutyafajtáknál összefüggésben áll az állat szőrszínével, amit a foltos ausztrál juhászkutyák esetében már sikerült is bizonyítani. De mi a helyzet az olyan babakék szemszínnel rendelkező ebekkel, mint a szibériai husky?

Egy boldog lány, aki 40 huskyval él a lappföldi vadonban
A finnországi fiatal lány a városi életet a vadon csendjére cserélte.

A tudósok nemrég alapos vizsgálatnak vetették alá a fajta DNS-mintáját, hogy kiderítsék, bundájuk színén kívül mi okozhatja még az egyedülálló kinézetüket.

Thinkstock

A PLOS Genetics című lapban megjelent tanulmány szerint a résztvevő kutatók több mint 6000 kutyától vettek DNS-mintát. Ez a gazdáiknak is előnyökkel járt, ugyanis megállapították kedvencük pontos fajtáját és hogy milyen egészségügyi veszélyek fenyegetik a bundásokat.

Nos, így derült ki, hogy az ALX4 nevezetű gén mutációja határozza meg a huskyk bámulatos szemszínét.

Kristopher Irizarry genetikus elmondta, a gének az okokról és a hatásokról szólnak, mint amikor a dominók egymásra borulnak.

Egy gén aktivál egy másikat, vagy kikapcsol egy másikat, vagy kikapcsol másik tízet, miközben rengeteget bekapcsol. A genetika egy nagyon összetett pókháló, amelyben a rend és az idő kritikus szerepet tölt be

– magyarázta.

Thinkstock

Bár az óangol juhászkutyának, a border collie-nak ás a pembroke welsh corginak is jellemzően kék szeme van, ezeknek a kutyafajtáknál a szemszín recesszív tulajdonságként öröklődik, ami azt jelenti, hogy két mutáns gén szükséges a létrejöttéhez.

A huskyknál ezzel szemben az történik, hogy az ALX4 gén mutációja csökkentett pigmenttermelést eredményez a szemben, emiatt kék színűnek látszik.

Kék pigment nem létezik. A szem azért tűnik kéknek, mert fény éri. Ugyanaz a jelenség, mint amikor az eget kéknek véljük, pedig az űr nem az.

– mondta Irizarry.

A megmentett cica lett a három husky legjobb barátja
Időnként megtörténnek a csodák, és örök barátságot köthet három kutya és egy macska.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik