Kertünk-Portánk

Hogyan viseli kutyánk a vegetariánus étrendet? Eláruljuk: nem túl jól

Igen heves vitát váltott ki a Twitteren egy angol hölgy posztolása, aki szerint kutyájuk tökéletesen megszokta és jól viseli a vegetariánus étrendet- írja az ifscience.

Lucy Carrington a „This morning” adásában is interjút adott,  ahol arról beszélt, hogy Storm névre hallgató kutyusa nyár elején kezdte elveszteni érdeklődését a normális kutyaeledel iránt. Arra gondolva, hogy egy kis változatosság mindenkinek jót tesz, Lucy egy tál vegyes zöldséggel kínálta meg a jószágot, amit az a hölgy szerint a kutya boldogan be is falt. Így kezdődött a „diéta”.

Mielőtt még bárki vegetáriánus vagy vegán „propagandára” gondolna, tegyük hozzá, hogy a Carrington család jelenleg is húsevő. Csak éppen a kis „házi farkasuk” nem kap már belőle.

Sem vega, sem vegán nem vagyok, egyáltalán nem, habár az utóbbi időben csökkentettem a húsfogyasztásomat

– így a nő.

Ezután a műsor házigazdái (akik között volt egy vegetáriánus is), behozattak két tálat a stúdióba. Az egyikben hús, a másikban zöldség volt. Így akarták tesztelni, a kutyus valóban az utóbbit választja-e hús helyett. Talán senki sem csodálkozott azon, hogy gyönyörű eb egyenesen a húsos tálhoz ment. A másik tál tartalmát épp csak megszagolta.

Videón a látványos kísérlet

Az eset után Carringtonék kaptak némi „zrikát” a műsorvezetőktől, de a műsorban megszólaltatott állatorvos megjegyezte, hogy nem egyedi a történet, egyre több gazdi fogja a kedvencét fura diétára.

Az okok nagyon különbözőek: lehetnek vallásiak, kulturálisak, sokan a többi állat miatti aggodalomból döntenek így. Ami viszont nagyon fontos: ez olyan döntés, amit mi hozunk meg az állat helyett, erre komolyan oda kell figyelnünk. Tudnunk kell, hogy a kutyák számos tápanyaghoz és vitaminhoz jutnak a húsból: beleértve az aminosavakat és a D-vitamint, amelyeket nem tudnak szintetizálni a bőrükön, mint az ember.

Ne próbáljunk dönteni a kedvenceink helyett!

A kutyák természetüknél fogva mindenevők, így egészségük érdekében szükségük van húsra és zöldségre is.

Fotó: pixabay.com

Megjegyzés: Az Egyesült Királyságban épp az év elején adtak ki egy figyelmeztetést a rossz minőségű kutyaeledelek miatt. Ezek sokkal inkább lencsét, hüvelyeseket és burgonyát tartalmaznak hús helyett, az arány ilyen jellegű felborulása pedig bizonyítottan felelős több, kedvenceinket érintő betegségért is. A divatos, gabonát tartalmazó élelmiszerek olykor végzetes szívbetegséget okozhat  a kutyáknál, ami taurin hiányából adódhat.  Kedvenceink megfelelő táplálkozás mellett képesek elő- és beállítani taurinszintjüket, amennyiben viszont kritikus mennyiségű a húsbevitelük, akkor képtelenek erre. Míg taurint az állati szövetek bőségesen tartalmaznak, addig a növényekben csak nyomokban található. Ha tehetjük, akkor adjunk kutyáinknak egészséges, hús alapú ételeket.

Szerző: Gulyis Csaba

Kutyái mellett szeretne majd nyugodni Alain Delon
Megindító gondolatok a kutyák iránti szeretetéről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik