Kertünk-Portánk

Újszerű könyv jelent meg az ember legjobb barátjáról

A 200 oldalas enciklopédia több oldalról járja körül a kutya-ember kapcsolatát.

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg A kutya – Az ember legjobb barátjának története címmel Miklósi Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének vezetője szerkesztésében a Libri Kiadónál.

Fotó: Pixabay

A kötet szerzői a tanszék és az ott működő Családi Kutya Program kutatói: Faragó Tamás, Claudia Fugazza, Gácsi Márta, Kubinyi Enikő, Pongrácz Péter és Topál József.

A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák szőrös gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret. Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak

– írta Csányi Vilmos etológus ajánlójában.

A fotókkal gazdagon illusztrált, több mint 200 oldalas enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

Fotó: Pixabay

Miklósi Ádám, aki több mint 15 éve foglalkozik a kutya-ember kapcsolat etológiai megközelítésével, az MTI érdeklődésére elmondta:

elsősorban olyan laikusoknak, kutyagazdáknak ajánlja a könyvet, akiket érdekelnek a kutyákkal kapcsolatos legújabb tudományos ismeretek.

Az újszerű megközelítéssel megírt, könnyed, szórakoztató kötet igyekszik közérthetően tálalni a legújabb kutatási eredményeket. A könyvben a szerzők a kutya biológiájáról szerettek volna teljes képet nyújtani, különös tekintettel a viselkedésére, az emberrel való kapcsolatára.

Ez nem egy hagyományos értelemben vett kutyás könyv, ami egy szerző véleményét tükrözik, ez egy sok szerzős alkotás, amely a legkülönfélébb nézőpontokat és a különböző területek legfrissebb eredményeit mutatja be

– fűzte hozzá.

Hozzátette: a megjelent kötetben foglalkoznak a robot és a kutyák közötti interakcióval is, valamint több aspektusból vizsgálják az ember és a kutya kapcsolatának az elmúlt 20 év során, különösen a nyugati társadalmakban bekövetkezett változását.

Kutyái mellett szeretne majd nyugodni Alain Delon
Megindító gondolatok a kutyák iránti szeretetéről.

Felidézte, hogy az ELTE TTK Etológia Tanszékének kutatói évtizedek óta foglalkoznak a kutyák viselkedésének tanulmányozásával. A kutyák emberhez való kötődése mellett vizsgálják többek között azt hogy, hogyan tanulnak a kutyák egymástól, az embertől, mennyire értik az emberi szavakat, képesek-e tárgyneveket és tárgyakat összekapcsolni, milyen emóciók jelennek meg az ebek vokalizációjában, valamint hogy ezekből a jelekből az emberek mit értenek meg. A tanszéken nemcsak a kutyák, hanem más négylábúak, macskák, sőt törpemalacok tanulmányozásával is foglalkoznak a kutatók.

Miklósi Ádám beszélt arról is, hogy a kutyák viselkedése alapján sokszor ötletet nyernek a szociális robotok viselkedésének megtervezéséhez is. Az etorobotika tudománya a közösségekben, például kórházakban, irodákban, működő szociális robotok működési elvét etológiai szempontból próbálja meghatározni, az etológiában felismert viselkedési koncepciókat a társrobotok tervezésében és működésében alkalmazni, írta az MTI.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik