Mozaik

Segíti az óvodai beilleszkedést Bundi, a pécsi ovikutya

Együtt csúszdázik, hintázik, tornázik és alszik a gyerekekkel a 3 éves hófehér havanese, Bundi, és még az öltözésben is segít az ovisoknak.
Korábban a témában:

Nem mindennapi ötlettel állt elő a dajkaként dolgozó Kontrecz Brigitta, aki egy évvel ezelőtt „terápiás” céllal bevitte munkahelyére házi kedvencét, Bundit. A kiskutya mára a pécsi SmartKid magánovi teljes értékű stábtagjává vált.

A fajtiszta havanese kutyák jellemzően nagyon értelmesek, ez Bundi esetében magas fokú empátiával párosul. Azt fontos azonban megemlíteni, hogy Bundi óvodai bevetését kétéves felkészülés előzte meg: három engedelmességi és számos ügyességi vizsgája is van a négylábúnak.

A kutya felismeri a tárgyakat, most a színeket tanulja. Öltözésnél a gyerekek neveit szagokhoz társítva odahozza az adott kisgyermek ruháit, cipőit. Tornánál beáll a sorba, de az udvari játékból, csúzdázásból is kiveszi a részét. A „zene” parancsszóra beül a zongora elé, és játsza­ni kezd – mesélte a kiskutya gazdája, Brigitta a Borsnak, akinek a kisfia is ebbe az oviba jár.

Rengeteg időt és energiát vett igénybe Bundi kiképzése. Az egyik vizsgáján például hatvan méterről kellett a kiskutyát irányítani kizárólag kézjelekkel – és jól boldogult.

A hófehér kis csodaeb heti kétszer jár oviba és bölcsibe. Bundi reggel hétre érkezik Brigittával és kisfiával a munkahelyére, ő fogadja és kíséri be a többi gyereket a csoportszobába, s az egész nap velük marad a foglalkozásokon.

Bundi egyébként antiallergén, azaz nem vált ki allergiás reakciót a szőre, ami nem is hullik. Emellett sokkal többször vizsgálja meg az orvos, mint egy átlagos kutyát – tette hozzá a gazdi.

A Bundi előtti időkben sok kisgyerek sírt, és csak nagyon nehezen tudta elengedni a szüleit, miután meghozták az óvodába. Mióta megvan az ovikutyus, a gyerkőcök szinte alig akarnak hazamenni, a zárkózottabbak is kinyíltnak, barátságosabban viselkednek, sokkal könnyebb nekik beilleszkedni.

Mentálisan is jó hatással van a gyerekekre a kutyák közelsége
Tartásuk semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár a kicsikre nézve.

Fotók: Facebook/ SmartKid Center

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.