Mozaik

Segíti az óvodai beilleszkedést Bundi, a pécsi ovikutya

Együtt csúszdázik, hintázik, tornázik és alszik a gyerekekkel a 3 éves hófehér havanese, Bundi, és még az öltözésben is segít az ovisoknak.

Nem mindennapi ötlettel állt elő a dajkaként dolgozó Kontrecz Brigitta, aki egy évvel ezelőtt „terápiás” céllal bevitte munkahelyére házi kedvencét, Bundit. A kiskutya mára a pécsi SmartKid magánovi teljes értékű stábtagjává vált.

A fajtiszta havanese kutyák jellemzően nagyon értelmesek, ez Bundi esetében magas fokú empátiával párosul. Azt fontos azonban megemlíteni, hogy Bundi óvodai bevetését kétéves felkészülés előzte meg: három engedelmességi és számos ügyességi vizsgája is van a négylábúnak.

A kutya felismeri a tárgyakat, most a színeket tanulja. Öltözésnél a gyerekek neveit szagokhoz társítva odahozza az adott kisgyermek ruháit, cipőit. Tornánál beáll a sorba, de az udvari játékból, csúzdázásból is kiveszi a részét. A „zene” parancsszóra beül a zongora elé, és játsza­ni kezd – mesélte a kiskutya gazdája, Brigitta a Borsnak, akinek a kisfia is ebbe az oviba jár.

Rengeteg időt és energiát vett igénybe Bundi kiképzése. Az egyik vizsgáján például hatvan méterről kellett a kiskutyát irányítani kizárólag kézjelekkel – és jól boldogult.

A hófehér kis csodaeb heti kétszer jár oviba és bölcsibe. Bundi reggel hétre érkezik Brigittával és kisfiával a munkahelyére, ő fogadja és kíséri be a többi gyereket a csoportszobába, s az egész nap velük marad a foglalkozásokon.

Bundi egyébként antiallergén, azaz nem vált ki allergiás reakciót a szőre, ami nem is hullik. Emellett sokkal többször vizsgálja meg az orvos, mint egy átlagos kutyát – tette hozzá a gazdi.

A Bundi előtti időkben sok kisgyerek sírt, és csak nagyon nehezen tudta elengedni a szüleit, miután meghozták az óvodába. Mióta megvan az ovikutyus, a gyerkőcök szinte alig akarnak hazamenni, a zárkózottabbak is kinyíltnak, barátságosabban viselkednek, sokkal könnyebb nekik beilleszkedni.

Mentálisan is jó hatással van a gyerekekre a kutyák közelsége
Tartásuk semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár a kicsikre nézve.

Fotók: Facebook/ SmartKid Center

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik