Kertünk-Portánk

Mentálisan is jó hatással van a gyerekekre a kutyák közelsége

Tartásuk semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár a kicsikre nézve.

A kutya az ember legjobb barátja – vált szállóigévé a megállapítás az évek folyamán. Ennek ellenére tartotta magát korábban az a nézet sok kutyatartó körében is, mely szerint a kisgyermekeket óvni kell az ebektől, nehogy elkapjanak tőlük valamilyen fertőzést a kicsik.

Hisz a kutya mégis csak egy állat – mondták sokan. A hozzáértő kutyatenyésztők régebben sem tartották relevánsnak ezt a hiedelmet, ami szerintük mindig is megalapozatlan volt, és minden tudományos tényt mellőzött.

A kutyáktól ember nem kaphat el semmilyen betegséget, a macskáktól viszont igen

– mondta el Porkoláb Antal többszörös díjnyertes kutyatenyésztő.

Viszont a tudományos kutatások ennél tovább mentek, és megállapították, nemhogy káros hatással nincs az ebtartás a gyermekekre, sőt, számtalan pozitívuma orvosilag is igazolt.

A kutyák nemcsak a csecsemők elégedettségére gyakorolnak jótékony hatást, hanem a picik immunrendszerére is! Kiderült, hogy a kutyák mellett felnőtt gyerekek egészségesebbek, nem fogékonyak az allergénekre, és asztmás megbetegedés sem alakul ki náluk

– fogalmaztak a Kaliforniai, San Franciscó-i és Michigan Egyetem kutatói egy tanulmányukban a Proceedings of the National Academy of Sciences szakmai lapban.

A kísérlet során azoknál az egereknél, amelyek olyan házi pornak voltak kitéve, ahol kutya is élt a lakásban, sokkal kevésbé alakultak ki allergiás reakciók az allergénekkel szemben – írja a Kutyafan.

Fotó: Pixabay

Mesterséges allergéneket is bejuttattak az egerek tüdejébe, hogy megvizsgálják az asztma kialakulásának kockázatát. A kísérlet megdöbbentő eredményt mutatott: a „kutyás por” esetében szinte soha nem alakul ki asztmás megbetegedés.

A szakértők úgy magyarázták ezt az eredményt, hogy a kutya bélrendszerében található baktériumok átrendeződnek, miközben bekerülnek az emberi szervezetbe, és védettséget alakítanak ki az allergénekkel és az allergiát okozó fehérjékkel szemben.

Fotó: Pixabay

A kutyabarátok régóta tudják, hogy a gyermek és a kutya barátsága akkor a legjobb, ha  csecsemőkorban kezdődik, így a felnövekvő gyermek olyan érzelmi védettséget szerezhet, ami a későbbiekben is a hasznára válik. A kutya mellett szocializálódó gyerekek emocionálisan nyitottabbá, mégis kevésbé sebezhetővé válnak.

Ugyanakkor a kísérlet eredménye az aggódóbb szülőket is megnyugtathatja, hogy semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár a gyerekre nézve sem, ha engednek a kicsi kérésének, és megajándékozzák egy négylábú baráttal.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik