Virágzó vidékünk

3 tüneményes dunántúli kápolna, ahol megpihenhet a lélek

Keresztes Csaba Video - Photography
Keresztes Csaba Video - Photography
Egy-egy vidéki kirándulás alkalmával, ha tehetjük, igyekszünk meglátogatni a vidék legszebb, legcsendesebb zugait, ismert látnivalóit. Varázslatos épületek, hangulatos terek, mesebeli túraútvonalak és kilátók mentén vezetnek a pihenés útjai az ország nyugati felében is, ahol számtalan építészeti remekben, köztük tüneményes kápolnákban gyönyörködhetünk.

Az ország számos vidékén ismert vagy kevésbé ismert templomokat is meglátogathatunk. Ilyenkor a magyar, sőt, olykor az egyetemes művészettörténet kincseit is szemügyre vesszük. Egy barokk szószék, egy román kori harangtorony vagy egy reneszánsz freskó alakjainak harmóniája nemcsak látványnak meseszép, hanem a léleknek is felüdülést jelent.

Gyakran olyan helyeken bukkanhatunk szép épületekre és érdekfeszítő történetekre, ahol a „madár sem jár”. A változatos stílusú kápolnákat legtöbbször a települések szélén, félreeső helyeken építették.

Korábban írt már a Sokszínű vidék az alföldi pusztában álló Langó-kápolnáról, melyet egy házaspár a fia megtalálása feletti örömében építtetett. Az apátfalvi kápolnáéhoz hasonló történeteknek se szeri se száma az országban. Csodás gyógyulások, pusztító járványok, csodatévő források egyaránt segítették az egyházi építészet fejlődését, terjedését.

A Dunántúl apró falvainak árnyékában is számos építészeti csoda bújik meg. Cikkünkben most Vas és Győr-Moson-Sopron vármegye emlékeiből válogatunk.

Keresztes Csaba Photography

A csodatévő forrás

Vas vármegye egyik legszebb kápolnája Gencsapátiban épült. A hangulatos falu Szombathelytől északnyugatra, a Gyöngyös patak keleti oldalán települt. A község nyugati határában, egy lankás részen kristálytiszta vizű forrás fakad. A bővizű forrás fölé építtetett kápolnát Török Mihály és neje, László Katalin. A Langó-kápolnához hasonlóan, a gencsapáti Szentkút-kápolnát is hálából emelték. A hófehérre meszelt falak egy csodás gyógyulás emlékét őrzik, a házaspár vakon született kisfiának szemei gyógyultak meg e nevezetes helyen.

Galéria
Keresztes Csaba Video - Photography

A kápolnát a fájdalmas Szűz Mária tiszteletére szentelték, mellé egy három keresztfából álló kálváriát és egy remetelakot is emeltek. Sok évvel később, az 1900-as évek elején a meseszép kápolna köré 14 kisebb stációs építmény került, melyek Jézus szenvedésének jeleneteit ábrázolják.

Keresztes Csaba Photography

A nevezetes gyógyulás mellett egy szomorú esemény is fűződik a gencsapáti forráshoz, 1936-ban Hosszú István és neje váratlanul elhunyt kislányuk emlékére egy lourdes-i barlangot épített és ajándékozott a Szentkútnak. A gencsapáti Szentkút napjainkra a környék népszerű „szent helyévé” vált. Évente két jeles napon – egyházi ünnepeken – is felkeresik a hívek, akik a fájdalmas Szent Szűztől életük nehézségeinek elviseléséhez kérik a segítséget. Szép hagyomány, hogy húsvét hajnalán a gencsi hívek a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Üdvözítőnek.

Egy kolerajárvány szomorú emléke

Az osztrák határhoz közel, Győr-Moson-Sopron vármegyében egy másik csodaszép kápolnára is rábukkanhat az utazó. Egyházasfalu község Dasztifalu és Kisgógánfa egyesítésével jött létre 1933-ban, majd 1950-ben hozzácsatolták Keresztényt is, melynek határában, a Szakonyba vezető út mentén egy magányos kápolna áll. A csöpp imaház homlokzatán olvasható felirat tanúsága szerint a Szűz Mária dicsőségét hirdető templomot 1876-ban, az utolsó kolerajárvány túlélői építették.

Galéria
Keresztes Csaba Video - Photography

A döbbenetes járvány 1872-1874 között pusztított, és körülbelül 250 ezer áldozatot követelt. A túlélő keresztényi hívek azóta minden évben nagy ünnepséggel tartják meg az elpusztult falu jelképeként álló kápolna búcsúját. Egy-egy ilyen búcsú kiváló alkalom arra, hogy az évek alatt egymástól messzire költözött családok tagjai közösen éljék át a vallásos élményeket. A gyönyörű kápolnát napjainkban a kerékpáros turisták is gyakran megcsodálják, hiszen a Bükfürdőről induló, 41 kilométeres körút a templom közvetlen közelében halad el.

Keresztes Csaba Photography

Aprócska neoreneszánsz ékkő

Zsira község Sopron, Bük, Csepreg, Kőszeg városok vonzáskörzetében, az osztrák határ szomszédságában húzódik. A csöpp település számos látnivalóval büszkélkedhet, a legismertebb a Rimanóczy kastély, melyhez egy 6 hektáros angolpark kapcsolódik.

A zsirai temető szomszédságában, egy tenyérnyi réten különös kápolna áll. A mindössze 6 x 4 méter alapterületű templomocska nem műemlék, de művészi kivitelű építmény.

Galéria
Keresztes Csaba Video - Photography

A neoromán stílusú, téglából emelt kápolna kapuja fölötti felirat tanúsága szerint Szent Antal tiszteletére emelték. A neoromán stílust tükrözik az épület sarkain a jellegzetes támpillérek és a boltíves, bélletes kapuzat.

Östör József országgyűlési képviselő fiatalon elhunyt fia, Antal emlékére építtette, 1924-ben. A csodás kis kápolna építését a tervező, Schármár Károly soproni okleveles kőfaragómester felügyelte. Az 1924. júniusában felszentelt épületben évente egyszer, június 13-án, Szent Antal ünnepén tartanak szentmisét. A második világháború során komoly károk keletkeztek az épületben, melyet csak az 1990-es években sikerült helyreállítani. Ekkor a Zsiráért alapítvány megbízásából új tetőszerkezetet és gyönyörű, zsolnai kerámia tetőcserepezést kapott a kápolna.

A cikkben szereplő fotókat Keresztes Csaba készítette.

Kapcsolódó
5 csodás, képeslapra kívánkozó kápolna a Balaton partján
Ha a Balatonnál járunk, a fürdésen kívül számtalan látnivaló is akad, például kedves kis templomok elszórva körben a parton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik