Virágzó vidékünk

Látni kezdett a vak és megtanult járni a sánta – csodatévő források Magyarországon

Néhány forrásnak gyógyító erőt tulajdonítanak a legendák.
Korábban a témában:

Élet vizéről, csodaforrásokról mindenki hallott már. Mesék, filmek, mendemondák keringenek róluk. Van, aki hisz bennük, és van, aki csak legyint.

Hazánk bővelkedik forrásokban, jelenleg 6505 vízfakadást tartanak nyilván, s ez nem is az összes létező vízfakadás. Nagy részük védett természeti területen található, esetleg turistautak mentén, városok, falvak környékén  kereshető fel. Néhányuknak neve is van, mások csak csordogálnak, kedvére az arra járóknak.

Természetesen ezek nem mindegyike iható víz, sokban vannak baktériumok, vagy olyan a kémiai összetételük, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmasak, ám olyan is akad, amelyikből bátran ihat minden szomjas vándor.

Szegeden az Anna-forrás, Pécsett a Zsolnay-kút, Tihanyban a Ciprián-forrás, Hetvehelyen a Szarvas-kút vagy Máriakéménden a Templom-forrás vize is iható többek között.

S léteznek olyan források, amikhez az emberek csodatévő erőt kapcsolnak, aminek a vize gyógyító erejű, amelyek vizéből ha egy vak iszik látni fog, szépen járni a sánta, hallani fog a süket.

Tsitári forrás

Drégelypalánk és Hont között, a 2. számú főúttól nagyjából 1 km-re található a Tsitári forrás, más néven a Kutyika, amelyhez messze földről is érkeznek vándorok, hisz a hely zarándokhely. A Kutyika vizének köszönhetően számos csodás gyógyulásról regélnek sokan, távoli vidékeken is.

Forrás: facebook
Forrás: Facebook/ Tsitári kápolna
Fotó: Facebook/Tsitári kápolna
Fotó: facebook/Tsitári kápolna

A legendák szerint a forrás csodatévő vizétől sokan meggyógyultak: a vak kisfiú, akinek a forrásban mosták a szemét, újra látni kezdett, egy másik gyermek megszólalt, de más csodás gyógyulást is tulajdonítanak a forrás vizének. A csitári búcsújáróhely történetével kapcsolatban kutatók akadtak egy 1859-es feljegyzésre, melyben le volt írva, hogy a forrásnál a Boldogságos Szűz Mária többször is megjelent, és csodálatos gyógyulások történtek.

1984-től évente szentmisét tartanak a közeli kápolnában. A szent forrás bármikor látogatható, s érdemes is megtekinteni, hisz még aki nem iszik a vízből, azt is végtelen nyugalommal tölti majd el a csodálatos környék látványa.

Vác – Hétkápolna

A Hétkápolna kegytemplom közel a Duna-parthoz található, Vác déli részén. Közelében található a csodatévő forrás, ahová egy helyi asztalosmester, gyógyulása után Szűz Mária szobrot rakott.
1769-ben Wirth Ferenc kanonok a templomhoz vezető úton hét képoszlopot helyeztetett el, mely Mária hét örömét és hét bánatát jelképezi. A kegyhely is erről kapta a nevét.

A Szentkút eredete Géza királlyal kapcsolatos. A Salamon királlyal háborúzó Géza és László hercegek a mogyoródi csata (1074) előtt ezen a tájon tartózkodtak. Géza ígéretet tett, ha győz, templomot emeltet Boldogságos Szűz Máriának. Ennek a templomnak kerestek helyet, mikor egy szarvas jelent meg, agancsain égő gyertyákkal. Itt épült meg a Mária templom, s a közelben fakadó gyógyerejéről ismert forrás volt a Szentkút őse.  Ide rakta később az asztalosmester a szobrot.

A forrás vizére sokan orvosságként tekintenek, az emberek gyakran, főképp a búcsúk alkalmával visznek magukkal a forrásból.

Fotó: Országalbum/Kopé
Fotó: Facebook/Vác-Hétkápolna
Fotó: Facebook/Vác-Hétkápolna
Fotó: Facebook/Vác-Hétkápolna

Csobánka – Szentkút

Erdőkkel, hegyekkel körülölelt, csodálatos helyen, a Pilisben is található egy csodatévő kút Csobánkától nyugatra, a Mária-út mentén, mellette egy erdei kápolnával.

A legenda szerint 1842-ben a Pilis erdőségében egy nyáját legeltető pásztornak megjelent Mária egy forrás közelében lévő mocsaras helyen. Ezután kapta a forrás a Máriakút, Szentkút nevet. A látomás után a falusiak ivásra és mosakodásra használták a forrás vizét, s a víztől többen csodálatos módon meggyógyultak. Olyan legenda is létezik, miszerint a favágók kivágtak egy fát, amelyen Mária-kép függött, így a fa vérezni kezdett. A zarándokok ma is felkeresik a forrást, vizéből isznak, fájó tagjaikat, főleg szemüket mossák benne.

Fotó: Facebook/Kerekes Bálint
Fotó: Facebook/Kerekes Bálint
Fotó: Facebook/Kerekes Bálint
Fotó: Facebook/Kerekes Bálint

Kiemelt kép: Pixabay.com

Kiránduljunk szent helyeinkre testi-lelki egészségünkért
Magyarországi szent helyek és lelki egészségmegőrző központjaink.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.