Virágzó vidékünk

Egymillió forintot ad a beköltöző családoknak egy alföldi falu

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A Csongrád-Csanád vármegyei Eperjes önkormányzata egymillió forint támogatást ad a településre költöző családoknak, írja a délmagyar.hu.

Kabai Mátyás, a település újraválasztott polgármestere a lap megkeresésére arról beszélt, az elkövetkező öt évben a kihasználatlan épületeiket is szeretnék felújítani, tartalommal megtölteni. A legfontosabb pedig, hogy ne csökkenjen tovább a falu lélekszáma.

Elöregedő település vagyunk, a terveink között kiemelt szerepet kap az idősekről való gondoskodás, de a település hosszú távú jövőjét is szem előtt kell tartanunk, ezért növelnünk kell a lélekszámot

– fogalmazott.

Jelenleg 420-an élnek Eperjesen, közülük 38-an tartoznak a 0-14 éves korúak közé. Öt évvel ezelőtt még 495-en voltak. Szeretnék a fiataljainkat helyben tartani és új családokat is várnak Eperjesre.

A költségvetésünket a sok adósságból sikerült úgy rendbe tennünk az elmúlt öt évben, hogy megtakarításunk is lett. Erre alapozva hozta létre a képviselő-testületünk a letelepedési támogatást, amire évente négy-öt millió forintot fordítanánk. Egymillió forintot adunk azoknak a családoknak, akik Eperjesre költöznének

– jelentette ki Kabai Mátyás.

A rendelet szerint a támogatás a 45. életévüket be nem töltött házasoknak, élettársaknak vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek jár. Feltétel a magyar állampolgárság. Erkölcsi bizonyítványt kérnek és kereseti igazolás is szükséges, bejelentett munkahellyel. Tíz évre kell aláírni a szerződést, ha korábban elköltöznek, kamatostul kell visszafizetni a pénzt. A támogatást helyben lakó fiatalok és máshonnan érkezők is kérhetik házvásárlásra, új ház építésére, telekvásárlásra vagy felújításra.

Eperjesen már 3-5 millió forintért is lehet házat vásárolni. Most például ötmillióért kínálnak egy háromszobás, nagy melléképülettel rendelkező ingatlant, ami nem kíván nagyobb felújítást a beköltözés előtt.

Ehhez képest Somogyban annyi betelepülőre számít egy falu, hogy új utcán kellhet majd nyitni.

Annyi betelepülőre számít a somogyi falu, hogy új utcát kell majd nyitni. egy apró nógrádi falu pedig lassan megtelik holland családokkal.

Kapcsolódó
Kihal a falu: „a fiatalok elmennek, mikor megtudják, hogy 12-szer kell nyírni a füvet egy nyáron”
Egy helyi lakos szerint néhány éve többen hazamentek, de a tűz hamar eltűnt belőlük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik