Egyre drasztikusabban drágulnak a friss zöldségek, és gyümölcsök a boltok polcain. Aminek az a következménye, hogy egyre sűrűbben fordul elő, hogy a fagyasztókhoz sétálunk, és valamilyen mirelit alternatívát választunk. Egészségesek egyáltalán a gyorsfagyasztott zöldségek? Egy szakember segítségével próbált utánajárni a dolognak az Agrároldal.
A fagyasztott zöldségeket gyakran megfizethető és kényelmes alternatívának tekintik a friss zöldségekkel szemben. A hosszú eltarthatóságuknak köszönhetően egész évben megvásárolhatók.
Mivel a zöldségeket általában közvetlenül a betakarítás után lefagyasztják, általában sok tápanyagot megtartanak.
Egy erre irányuló tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek legfeljebb 2 hónapig tartó blansírozása és fagyasztása nem változtatta meg szignifikánsan a fitokemikális tartalmukat .A vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a fagyasztás eltérően befolyásolhatja bizonyos zöldségek és bizonyos tápanyagok tápértékét.
Alapvetően azt tudni kell, hogy a blansírozás a hőérzékeny tápanyagok, köztük a C-vitamin és a tiamin jelentős csökkenéséhez is vezethet. Általánosan az mondható el, hogy a zöldségek C-vitamin tartalma 10-80%-kal csökkenhet a blansírozás és fagyasztás során, átlagosan 50% körüli tápanyagveszteség mellett. De azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak a fagyasztás, hanem más elkészítési, főzési módok is hasonlóan hatnak a zöldségekre.
A gyorsfagyasztott zöldségek egyik további előnye, hogy a fagyasztás képes hatékonyan megőrizni a zöldségek rosttartalmát, ami alapvetően fontos a megfelelő emésztéshez és a hosszabb távú teltségérzethez. Míg a hőkezelés, például a hosszú főzés vagy sütés gyakran lebonthatja a rostokat, a fagyasztás megőrzi ezeket a rostokat, így a gyorsfagyasztott zöldségek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott étrendhez.