A húsvét a legrégibb és az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, Jézus Krisztus feltámadásának a dicsőségét ünnepli a keresztény világ. A magyar húsvét szó az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulására utal.
A néphagyományban húsvétvasárnap kerül újra hús az asztalra, az ünnepi kalács mellé sonkát, kolbászt szelnek, tojást és tormát fogyasztanak. E napnak az ünnepi étele a bárány is.
Egyes felmérések szerint a húst nem fogyasztók száma a világ népességének mintegy 8 százalékát teszi ki, míg az állati eredetű ételeket teljes egészében kerülők, a vegánok száma 1 százalék lehet. A fejlett országokban, így az európai kontinensen azonban ezek az arányok magasabbak.
A keresztény kultúrkörben a vegetáriánusok és vegánok is nagy számban ünneplik a húsvétot, és bizony ezekben az otthonokban is megterítik az ünnepi asztalt. Talán sokan nem is gondolnák, hogy milyen gazdag lehet egy ilyen húsmentes vasárnap.
Mivel a mi családunk is igen színes összetételű az étkezés frontján – hiszen vegetáriánus, vegán, húsevő és válogatósabb ízlésű személyek alkotják a famíliát –, ezért a húsvéti asztalunkon szinte mindenki megtalálhatja a neki tetsző finomságot. A kalács tejmentes és a desszertnek készített répatorta is “elérhető”, de van kaszinótojás és majonézes saláta, szelünk a hidegtálra sonkát és sajtot is a saláta, retek, uborka mellé.
S hogy még szélesebb kitekintésben legyen részem, felkerestem a Facebook-on a Vegetáriánus és vegán nevű csoportot, ahol sokan megosztották velem a saját ünnepi terítéküket.
Húsvéti kalács és répatorta
Rajzoljuk meg először is a keretet: a finom (k)enni való kelttésztát és az elmaradhatatlan desszertet, a répatortát.
A kalácstészta fél kiló lisztből készül, fél élesztővel, amit növényi tejben, cukorral futtatunk fel, kerül bele olvasztott margarin, nagyjából 2,5-3 deci zabtej és 220 fokon sül ki 30-35 perc alatt. Mi négyes fonással tekerjük, és kör alakban összehajtjuk, hogy a közepén egy kis fészek legyen. Nagyon szépen mutat az asztalon.

„A húsvét répa nélkül olyan, mint a karácsony bejgli nélkül” – írta nekem az egyik hozzászóló a vegán csoportban, és milyen igaza van! Nálunk is már évek óta az ünnepek alapédessége a répatorta, mutatom is a receptünket:
Hozzávalók:
- 320 g finomliszt
- 160 g barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1.5 dl olívaolaj
- 1 dl narancslé
- 1 dl zabtej
- 2 közepes db sárgarépa (180 g)
- 100 g összetört, darált mogyoró
Máz:
- 1 ek citromlé
- 80 g porcukor
- 5 ek mandulapehellyel
Elkészítés:
Összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a nedveseket, a reszelt répát, és a legvégén forgatjuk hozzá a mogyorót. A tésztának jó sűrű állagúnak kell lennie, ne nagyon folyjon. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a masszát (olajozott és lisztezett formával is működik.) 170°C fokon 45-50 percig sütjük, de kb. 35 perc után, ha már pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kész, tűpróbával ellenőrizhetjük. Vegyük ki a formából, és letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Máz: tálalás előtt fél órával készítsük el a mázat, hogy kellően rádermedjen. A citromlevet a porcukorral alaposan kikeverjük, nagyon sűrű, fehér masszát kell kapnunk, ami szinte alig folyik. Körbecsorgatjuk vele a torta tetejét és oldalát is, majd az egészet gazdagon megszórjuk mandulapehellyel.
Vegán tekercs
Többen ajánlották a vegán termékeket is, melyeket minden bioboltban be lehet szerezni és már az áruházláncoknak is van külön vegán szekciója. Ezekből a növényalapú felvágottakból készül a „sonkatekercs”. Az egyik segítőm szerint isteni töltelék készíthető bele burgonya alapú főzött krémből.
Itt lényegében burgonyapürét készítünk, csak sűrűbbet, mintha köretként szolgálnánk fel. Margarinnal és zabtejjel keverjük el az összetört főtt krumplit, adunk hozzá vegafölt vagy rizstejszínt és innentől szabad a pálya. Apríthatunk bele lilahagymát, petrezselymet és nagyon jól áll neki, ha reszelt répát keverünk bele. A fűszerezés pedig lehet alap is, só, bors és a változatos fajta, zöldfűszerekkel, kis fokhagymaporral.
Bundáskenyér
Van olyan vegán is, aki azt írta, hogy náluk hagyomány a vegán bundáskenyér húsvétkor, amihez tojás helyett csicseri- vagy lencselisztet használnak és azt keverik fel vízzel olyan sűrűségűre, mint a felvert tojás. Ebben fürdetik meg a kenyeret és sütik ki.
Fasírt
A zöldségfasírtok sok vegán asztalán ott lesznek húsvét vasárnap. Nagyon sokféle képpen lehet elkészíteni. Van, aki hasonlóan, mint a tócsnit (reszelt burgonya, kevés liszttel, mustárral, kis tejföllel, fokhagymával és fűszerekkel), egyszerűen csak reszelt zöldségeket tesz bele és kisüti. Vannak, akik a falafelhez hasonlóan (ami csicseriborsó liszt és fűszerek keveréke), vízzel készít masszát a csicseriborsó lisztből, gombócokat formáz, esetleg megforgatja zsemlemorzsában és úgy süti ki. És lehet mindezeket vegyíteni is, jól áll neki a dinsztelt hagyma és a fokhagyma is.

Mi kölestfasírtot készítünk. A kölest megfőzzük, ez az alapmasszánk és ebbe reszelünk répát, vágunk bele hagymát, fűszerezzük és zsemlemorzsában megforgatjuk.
Rántott zöldségek
Gyakorlatilag minden zöldséget ki lehet rántani. Aki tojásmentesen eszik, itt is használhat csicserilsztből készített masszát tojás helyett. A lényeg, hogy vékonyra kell szelni a zöldségeket. De lehet palacsintatésztába is megfüröszteni őket, simán csak liszt és víz, egy kis só és viszonylag sűrű állag. Mi rántottunk már ki répát, burgonyát, fehérrépát, zellert, karalábét is.
Kaszinótojás jellegű krém
Aki szimplán csak vegetáriánus, annak jöhet a normál kaszinótojás, de aki nem eszik állati eredetű ételt, ő készíthet kaszinótojás ízű krémet, aminek a receptjét egy kedves hozzászóló küldte el nekem.
A hozzávalók: natúr tofu, mustár, fekete só (ez adja meg a tojásízt), kurkuma (a színe miatt), sörélesztőpehely, növényi joghurt, tejföl, bors (elhagyható, de a kurkumin borssal jobban felszívódik). Mindezeket pedig csak össze kell turmixolni.

Saláták
Majonézes burgonya, francia saláta, waldorf saláta, görög saláta és saját kreációk, csak a fantázia szab határt. A vegánok ilyenkor tojásmentes majonézet használnak, ami veganézként lehet megtalálni a legtöbb nagyáruházban, a tejföl helyett pedig lehet zab- vagy rizstejszín, esetleg vegaföl.
Spenótos palacsinta
Az egyik tanácsadóm ilyenkor készít ünnepi, sós palacsintát is. Spenótból készül bele a töltelék. Ezt az áruházakban kapható spenótlevél olajon vagy margarinon, fokhagymán megfuttatva, párolva, majd rizstejszínnel és liszttel sűríthetjük, de vegafölt is tehetünk hozzá és fűszerezzük gazdagon. A töltésnél reszelhetünk bele vegasajtot is. A palacsintatészta működik tojás nélkül is, higgyék el, én kipróbáltam már, csak jó palacsintasütő kell hozzá.
Itt írtunk egy cikket arról, hogy kaszinótojásból is készülhet tulipán a húsvéti asztalra, itt pedig a tökéletes húsvéti fonott kalács titkáról.