Otthon készült

Kaszinótojásból is készülhet tulipán a húsvéti asztalra

Húsvét közeledtével, az ünnep előtt egy-két héttel már elkezdem tervezni a menüt, és mindig keresek valami kis pluszt, hogy a családi hagyományon csavarhassak egy kicsit. Saját sütésű kalács természetesen készül – talán a négyes fonással is megpróbálkozom újra – és lesz kaszinótojás franciasaláta ágyon, ebből akármennyi készül, nem éri meg az húsvét utáni első munkanapot.

A sonka egyelőre kérdőjel formájú, mert tavaly én főztem meg, de idén lehet készen venném… nem tudom. A zöldségek adottak, lesz retek, saláta, zöldhagyma. De mi legyen az a bizonyos csavar?

Erre a kérdésre pedig egy videó formájában érkezett a válasz. A Youtube-on ugyanis szembe jött velem egy orosz nő gaszrtoanyaga, ahol töltött tojásokból és újhagymából készít tulipánt a húsvéti asztalra. Íme:

Ekkor még nem tudtam, hogy milyen kemény fába vágom a fejszém… pontosabban milyen kemény tojásba a konyhakésem. Ugyanis nem olyan könnyű az én kaszinótojásomból tulipánt varázsolni. Mutatom is, hogy mire kell figyelni.

A videóban a nő egy sajtkrémes tojásmasszát készít és azt tölti bele, én maradtam a jól bevált kaszinótojás receptemnél.

Először is a tojások felvágásánál és a sárgájának a kiszedésénél kel óvatosnak lenni, mert könnyen törik a fehérje. Én nyolc tojásból hármat elrontottam, de sebaj, lett belőle tojássaláta.

A következő buktató a krém betöltése. Egyszerű zacskót használtam, aminek a csücskét kilyukasztottam és naná, hogy volt egy másik láthatatlan lyukkezdemény a zacskón és a harmadik tojás töltésénél már két helyen is jött ki a massza.

A videóban a hölgy először félbevágja a tojásokat, és úgy szedi ki a sárgáját, én pedig egyből négy metszést végeztem rajta… ez nem volt jó döntés.

Összegezve el kell mondani, hogy ez a tulipános kaszinótojás azért már haladó szint a gasztrobirodalomban, de a húsvéti ünnep alkalmával megér némi törődést, fáradságot. A főpróba után én is megtarom majd a premiert március végén. Most pedig jöjjön a kaszinótojás jól bevált családi receptje.

Kaszinótojás

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • reszelt torma
  • mustár
  • majonéz
  • bors
  • cukor

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük és félbevágjuk (ha tulipánt készítünk akkor félig bemetsszük) és kivesszük a sárgáját, amit egy keverőtálba teszünk. A reszelt tormából három teáskanálnyi megy és ugyan ennyi mustár és majonéz. Az ízlés szerint kifejezés már itt is valid, ahogy a fűszerezésnél is. Kevés só, még kevesebb cukor és bors. Majd mindezt jól szétnyomkodjuk, összekeverjük villával. Végül pedig beletöltjük a tojásokba, ha tulipánt készítünk, akkor javaslom a habzsákot a zacskó helyett. A tojás alját szívószállal kell kilyukasztani, után dugjuk bele a hagymákat.

Kapcsolódó
Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács Gábor, a házi pék receptje szerint
A recept pontos követésével bárki csodás és tökéletes kalácsot tehet az ünnepi asztalra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik