A nyári egyik legnagyobb sztárja kétségtelenül a görögdinnye. Piros, lédús, édes, hűsítő – legalábbis ideális esetben. Egy salgótarjáni vásárló azonban a minap nem épp ezt az élményt kapta, amikor otthon kettévágta a frissen vásárolt dinnyét. A gyümölcs belseje ugyanis nem piros, hanem szinte teljesen fehér volt – a látványról készült fotó pedig hamar bejárta az internetet.
A képet a Salgótarjáni-Infó Facebook-oldala tette közzé, és a kommentelők nem is fukarkodtak a véleményekkel: volt, aki azt tanácsolta, hogy vigye vissza a dinnyét a boltba, mások szerint savanyúságnak még megteszi. Többen nosztalgiával emlegették azokat az időket, amikor még lékelték a dinnyét, azaz a vásárlás előtt egy darabot lehasítottak belőle, hogy a vevő lássa: mit vesz.
Albínó növények
A festékanyagok ritkás eloszlása vagy teljes hiánya a növényeken is gyakran jelentkezik. Ilyenkor a gyökér gyakran fehéres szokott maradni, de fehér lehet a növény szára és levele is, például ha kőlap alatt fejlődik. Legkönnyebben elfehéredik a virág, különösen a szirom. Ritkábban a színes gyümölcs helyett is lesz fehér (fehér görögdinnye, fehér ribizke, fehér szőlő). Okai lehetnek a fényhiány, a nagyobb hőingadozás, tápanyaghiány a talajban, korai szüret vagy genetikai tényezők is – egyes dinnyehibridek hajlamosabbak az albinizmusra
Az elfehéredett dinnyék íze többnyire jellegtelen, vízízű, esetenként kellemetlenül fanyar is lehet, az élvezeti értékük jócskán elmarad a megszokott, mézédes változattól. A magok is gyakran fehérek, éretlenek, a gyümölcs szerkezete pedig szivacsosabb.
Korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla, hogy szív alakú dinnyét termesztett kedvesének a vásárhelyi gazda, dinnyemag-köpő versenyt rendeztek Fegyverneken, illetve megmutattuk, hogyan tartósították a dinnyét nagyanyáink hűtő nélkül.

