A fagylalt az ételek sorában azon a polcon van, melyekért a legtöbb ember nyújtja a kezét. Egy hűtőtáskában a pizzák és palacsinták szomszédságában. Nem sok embert ismerek, aki ne szeretne valamilyen jeges édességet.
A fagyik és jégkrémek történetének kezdeteit valahogy az olasz csizma felé tekintve keresgélném, de némi kutatás után le kell szögezni, hogy sokkal ősibb ételről van szó. Az eredet egészen az ókori Kínáig és Perzsiáig vezet. Már ezekben a kultúrákban is készítettek jeges finomságokat, ami leginkább a mai jégkásához lehetett hasonlatos, mézzel édes gyümölcskészítményekkel öntötték le az apró jégkristályokat.
És adja magát a kérdés, hogy az elektromosság előtt mégis hogyan?
Irán egyik híres jeges édessége a faloodeh, amit akár rizstészta-sörbetként is nevezhetnénk, mert félig megfagyasztott cukorszirupba kevernek bele rizstésztát, majd ezt valamilyen gyümölcs levével leöntve fogyasztják. És ez bizony egy ókori édesség, ami nem jöhetett volna létre, ha perzsák nem alkotják meg a jakcsálnak nevezett hűtőházaikat, melyek egy mély gödörre épített agyagkupola volt, ahol a levegő több résen, lyukon keresztül áramlott és a mélyén akár a fagypontot is elérte a hőmérséklet a forró sivatagban.
Az első fagylalt témájú fotó a Fortepan gyűjteményében a soproni Várkerület piacon készült 1915-ben:

A fagylalt mai formája azonban az itáliai reneszánsz idején alakult ki, és innen indult világhódító útjára, így jutott el Magyarországra is.
A legkorábbi írásos emlékek szerint a fagylalt először főúri és arisztokrata házakban jelent meg, ahol a konyhák rendelkeztek jégvermekkel, hogy jeget tárolhassanak a nyári hónapokra. A budai várban például már a 18. században is szolgáltak fel jeges édességet.
A fagylalt igazán azonban a 19. század második felében kezdett elterjedni a városi polgárság körében, amikor megjelentek az első cukrászdák és fagylaltos kocsik. Az 1800-as évek végére Budapesten és nagyobb vidéki városokban már megszokott látvány volt a fagylaltárus.
A Fortepan univerzumában most ezt és az utána jövő korszakot idézzük fel galériánkban:




A Fortepannal utaztunk már szüretelni, volt szilveszteri időutazás és bemutattuk a kocsma, vendéglő, presszó retró légkörét.

