Otthon készült

Így készül az ország idei Szent István napi kenyere

MTI/Lakatos Péter
MTI/Lakatos Péter
Ez a kenyér egy szelet múlt és egy falat jövő.

A balmazújvárosi Balmaz-Sütöde az elmúlt években többször nyerte el az „Ország kenyere” címet. A tavalyi győztes „Nagyapám kenyere burgonyával” után 2025-ben a „Pajta kenyér” lett az ország kenyere a Szent István napi kenyér kategóriában.

A pékségben a generációkon átívelő szenvedély apáról fiúra száll, és lassan 3 évtizede ott él minden pékáruban. A Balmaz-Sütödében a kezdetektől fogva a gondosan válogatott prémium alapanyagok és a múltból átörökölt ősi tudás kapja a legnagyobb figyelmet, pékjeik keze alatt életre kel nagyapáink és apáink óvó szeretete, a gondtalan gyermekkor könnyed nosztalgiája.

A Pajta kenyér családi örökségből született: egy pajtából, ahol három generáció óta tisztelik a lisztet, a kovászt és a kenyér készítését. Ez a kenyér egy szelet múlt és egy falat jövő.

Így készül az ország kenyere

A Pajta kenyér újraéleszti a kenyérsütés hagyományát. A hagyományos kenyérsütés technológiát követve ősi alapanyagokkal – világos és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, BL-55 és BL-80 búzaliszttel, vízzel, sóval, sertészsírral – készül, természetesen, adalék nélkül.

 

12 órás kovászolás, kézi formázás és kemencés sütés biztosítja a ropogós héjat, selymes bélzetet és akár 14 napos frissességet.

Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal. Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra.

A tönkölybúzaliszt nemcsak ízében gazdagabb, hanem táplálóbb, emészthetőbb alternatívája a modern búzának. Ezzel a kenyér visszanyúl az alföldi kultúra gyökereihez, egyben válasz napjaink egészségtudatos törekvéseire.

Idén három kategóriában választották meg az ország legfinomabb kenyereit. Mindeközben újabb nemzetközi sikert ért el a Vál-Völgye Pékség: négy díjjal tértek haza a londoni Nemzetközi Excellence Taste versenyről.

Kapcsolódó
Az országtorta kétszeres győztese és testvére nyerte a legjobb hazai pékség díjat
Ezzel a díjjal korona került minden eddigi munkájukra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik