A balmazújvárosi Balmaz-Sütöde az elmúlt években többször nyerte el az „Ország kenyere” címet. A tavalyi győztes „Nagyapám kenyere burgonyával” után 2025-ben a „Pajta kenyér” lett az ország kenyere a Szent István napi kenyér kategóriában.
A pékségben a generációkon átívelő szenvedély apáról fiúra száll, és lassan 3 évtizede ott él minden pékáruban. A Balmaz-Sütödében a kezdetektől fogva a gondosan válogatott prémium alapanyagok és a múltból átörökölt ősi tudás kapja a legnagyobb figyelmet, pékjeik keze alatt életre kel nagyapáink és apáink óvó szeretete, a gondtalan gyermekkor könnyed nosztalgiája.
A Pajta kenyér családi örökségből született: egy pajtából, ahol három generáció óta tisztelik a lisztet, a kovászt és a kenyér készítését. Ez a kenyér egy szelet múlt és egy falat jövő.
Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal. Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra.
A tönkölybúzaliszt nemcsak ízében gazdagabb, hanem táplálóbb, emészthetőbb alternatívája a modern búzának. Ezzel a kenyér visszanyúl az alföldi kultúra gyökereihez, egyben válasz napjaink egészségtudatos törekvéseire.
Idén három kategóriában választották meg az ország legfinomabb kenyereit. Mindeközben újabb nemzetközi sikert ért el a Vál-Völgye Pékség: négy díjjal tértek haza a londoni Nemzetközi Excellence Taste versenyről.

