Otthon készült

Így készíts házi majonézt gyorsan, egyszerűen

Unsplash
Unsplash
Felejtsd el a boltit!

Számtalan márkától vásárolhatunk majonézt többféle változatban is a boltokban, de házilag elkészíteni sem ördöngösség, így igazán a saját ízlésünkre szabhatjuk.

Honnan származik a majonéz?

A majonéz születéséről többféle elmélet él – és bár pontos eredete máig rejtély, mindegyik változat Franciaországhoz köti a krémes mártást, olvasható a Szupermentán.

Az egyik elképzelés szerint a nyugat-franciaországi Bayonne városa tekinthető a majonéz bölcsőjének: úgy tartják, hogy a helyi bayonnaise mártásból alakult ki az étel, amely később világhírre tett szert.

Mások szerint Les Mayons településhez köthető a szósz eredete. A hagyomány úgy tartja, hogy Richelieu herceg itt ismerkedett meg a helyiek különleges receptjével: tojássárgájából, citromléből és olívaolajból készült mártással, amelyet tengeri só, bors, fokhagyma és zöld fűszerek gazdagítottak. Ez a korai változat szolgálhatott alapul a ma ismert majonéznek.

A legismertebb történet szintén Richelieu nevéhez kapcsolódik, de Mahón városához köti a fogás születését. A feljegyzések szerint 1756-ban, a győztes csata után Richelieu szakácsa tejszínből és tojásból készített mártást, ám amikor a tejszín elfogyott, olívaolajjal helyettesítette. Az így született új kompozíciót a győzelem helyszínéről „Mahonnaise”-nek nevezte el.

A majonéz innen indult világhódító útjára: feltehetően spanyolországi szakácsok révén került először Amerikába, ahol egy nyomdahiba miatt rögzült a Mayonnaise név. Az első ismert receptet így említik egy 1841-ben megjelent minnesotai szakácskönyvben.

Így készíts házi majonézt gyorsan, egyszerűen

A villámgyors házi majonéz receptjét a Nosalty osztotta meg.

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • fél citrom leve
  • 300 ml napraforgó olaj

Elkészítés

Az olaj kivételével mindent összeturmixolunk alacsony fokozaton egy turmixgépben.

Közben az olajat lassanként – turmixolás közben – a gépbe csurgatjuk.

A végén sózhatjuk vagy akár édesíthetjük, fűszerezhetjük is ízlés szerint.

Megosztottuk már a fonyódi petyek, a pitypangméz és a spenóttorta receptjét is, érdemes kipróbálni mindet!

Kapcsolódó
Nem mindennapi recept: bográcsban készült gírosz
Természetesen csak a hús került a kondérba, a tűz fölé, de ezzel a módszerrel pirosra grillezhető a csirkehús, a füsttől pedig kap egy plusz aromát is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik