Életmód

Aranyszínű sárgaság: fogyasztható így a szőlő?

MTI/Katona Tibor
MTI/Katona Tibor

Szinte az egész országban jelen van már a szőlőgyilkos kártevő, a Grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma, amely az aranyszínű sárgaság betegséget okozza az ültetvényeken.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy az FD elleni védekezés csak preventív eszközökkel, köztük az egészséges szaporítóanyag beszerzésével és vektora, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel valósítható meg. Ezúttal viszont azt kérdezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih), hogy milyen hatással van a kórokozó a fogyasztókra.

Válaszukban kihangsúlyozták, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma egy növényi kórokozó, nem jelent egészségügyi kockázatot sem emberre, sem állatra nézve, beleértve a háziállatokat is.

A fertőzött tőkékről származó szőlő és az abból készült bor fogyasztása veszélytelen. A súlyosan fertőzött tőkéken ugyanakkor a betegség hatására csökken a fürtképződés és a szőlőszemek mérete, súlyos esetben a termés alkalmatlan lesz étkezésre vagy borkészítésre

– jelezték.

Az amerikai szőlőkabóca ellen már országos akció indult.

Kapcsolódó
Így készül a szőlőszörp Borbás Marcsi konyhájában
Gondolta volna, hogy must és bor mellett akár szörpöt is készíthetünk ebből az ízletes, őszi gyümölcsből? Ráadásul olyan egyszerű a művelet, hogy még kezdő befőzők számára is garantált a siker.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik