Kedden kezdődött a Szedd magad kiviszüret Jobaházán, Loconczi Gizella ültetvényén, írja a Kisalföld.
Mint mondta, a kiviszüret addig tart, amíg a készlet, azaz amíg a fák le nem fogynak. A gazdaasszony jó termésre számít és szeretettel várja a fogyasztókat, akik a kivi mellé hasznos tanácsokat is kaphatnak a termelőtől.
Tavaly hét mázsa szedtünk le, hogy idén mennyi lesz, nem tudom megmondani, de hasonló mennyiségre lehet számítani. A termés elég szép, 1200 forintért lehet szedni kilóját. Mindenki annyit szed, amennyit szeretne. Ha egy kilóra van szüksége, akkor ha annyit, ha tíz kiló kell, akkor annyit, nincs mennyiségi megkötés
– mondta Gizi néni.
Elárulta azt is, a kiviültetvény gondozása figyelmet igényel, bár a kivi termesztése nem túl bonyolult feladat. A kivi felhasználása sokrétű, a kivi fogyasztása jó hatással van a szervezetre. Magas a C vitamin tartalma például. A jobaházi kivifarm látogatói, azaz szedői közül sokan a nyers fogyasztása miatt viszik, de vannak, akik lekvárt főznek belőle. Jobaháza első kivitermesztője szerint pálinkának is kiváló, de kompót is készülhet belőle és aszalni is lehet.
Gizi néni régóta, két évtizede foglalkozik kivivel. Annak idején csak kísérletezett vele, kíváncsiságból ültette el az első magokat. Azóta már két kertben is van kiviültetvény.

