A tél közeledtével egyre nagyobb teret hódít a gesztenye. Nemcsak egy retró édességről van szó, hanem a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat is tartalmaz, írta a Csongrád-Csanád vármegyei hírportál.
A nálunk kapható gesztenye Spanyolországból érkezik, a magyar sok esetben kukacos. Már eleve úgy érkezik, vagy később lesz az. A spanyol gesztenyét gázosítják, így a kártevőnek esélye sincs arra, hogy kikeljen
– mondta a portál érdeklődésére Hódi Gábor a Zöldség-Gyümölcs Sziget tulajdonosa.
A gesztenye kilós ára jelenleg 4800 forint körül mozog, ám az ár várhatóan még ingadozni fog.
Most alapvetően magas a gesztenye ára, de a következő hetekben várható némi csökkenés. A karácsonyi szezon közeledtével viszont meglehet, hogy a 4800 forintos kilóárat is meghaladja majd. A spanyol gesztenye az egyik legjobb minőségű, a kínai jóval olcsóbb, de a kevés termés is jelentősen megnyomja az árakat
– tette hozzá Hódi Gábor.
A gesztenyeszezon még nem robbant be igazán
Akad, aki ugyan vásárol belőle, de nem számottevő a vevőbázis. November és december környékén jön el az igazi szezon, ekkor várhatóan beindul az értékesítése. A piaci árus azt is elárulta, hogy a gesztenyét érdemes hűtőben tárolni, hiszen a hidegnek köszönhetően tovább eláll.
A gesztenyesütés nem minden esetben könnyebb
A gesztenye feldolgozásának egyik közkedvelt módja a sütés, ám Hódi Gábor elárulta, hogy nem mindig ez a legegyszerűbb megoldás.
A sütés mellett nagyon sokan inkább megfőzik, és úgy fogyasztják a gesztenyét. Ez egy könnyebb módja az elkészítésének, ugyanis a sütés során sokan odaégetik, és nem jön le a héja. Az egy kicsivel körülményesebb
– mondta.
A gesztenyesütés titka
A sütőt érdemes 200-220 fokra előmelegíteni, majd a beáztatott gesztenyéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe kell helyezni. Addig kell sütni, míg a bevágások szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak. Megközelítőleg 35-45 percnyi sütésre van szükség.
A gesztenye igazi vitaminbomba
Megtalálható benne az E-vitamin, a B1-,B2- és B6-vitamin, míg C-vitamin-tartalma egészen kiemelkedő, számos erdei gyümölcsnél, citrusfélénél is magasabb. Gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, nátriumban és vasban, kiváló forrása az élelmi rostoknak. Említést érdemel a folát tartalma.
Elárultunk egy pofonegyszerű trükköt, aminek köszönhetően sokáig friss maradhat a dió, valamint megmutattunk 15 ehető vadnövény az őszi erdőből.

