A fekete bodza nemcsak a népi gyógyászat egyik legértékesebb növénye, hanem a modern táplálkozástudomány által is elismert szuperétel. Kettőssége abban rejlik, hogy megfelelően elkészítve igazi természetes pajzs lehet a hideg hónapokban, míg nyersen fogyasztva mérgező. Egy kis odafigyeléssel azonban otthon is könnyedén elkészíthetjük belőle a tél egyik legjobb immunerősítőjét, írta a Drive.
A Magyarországon is őshonos fekete bodza (Sambucus nigra) bogyója igazi vitaminbomba, hiszen egy magas tápértékű, antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag növényről van szó, amely segíthet megerősíteni az immunrendszert és támogatni a szervezet természetes védekezőképességét. Többféle módon is hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, a gyulladáscsökkentéstől egészen a vérnyomás szabályozásáig.
Jótékony hatásai
- A természetes fitonutriensei fokozzák a szervezet védekezőképességét. A bogyók antioxidánsai hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökök és a gyulladások ellen, miközben növelik a fehérvérsejtszámot és korlátozzák a szervezetbe jutó káros sejtek számát.
- A fekete bodza kivonata továbbá bizonyítottan képes lerövidíteni az influenza lefolyását, ugyanis feltüzeli a monociták aktivitását, fokozza az antitesttermelést, és gátolja a vírus szaporodását. A bodzatea és bodzaszirup antocianin-tartalma segít csökkenteni a légutak gyulladását és a nyáktermelést, ezáltal enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit.
- A gyulladás a szervezet természetes válasza a külső és belső hatásokra, ám ha tartóssá válik, komoly betegségekhez vezethet. A bodza erős gyulladáscsökkentő vegyületei segíthetnek mérsékelni ezeket a folyamatokat, csökkenteni a kellemetlen tüneteket és támogatni a gyorsabb regenerációt.
- A flavonoidokban gazdag bodzatea emellett képes ellazítani az artériák falait, ezáltal javítja a vérkeringést és mérsékli az erek merevségét. A bodza emellett kiváló káliumforrás is, amely kulcsszerepet játszik a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működésében, és segíthet a vérnyomás csökkentésében is.
Így készül bodzabogyó szirup
- 1 kg érett fekete bodzabogyó (szár nélkül)
- 500 ml víz
- 500 g cukor (vagy méz, ha kihűlt a főzet)
- 1 bio citrom, karikázva
- 1 teáskanál fahéj és pár szem szegfűszeg ízlés szerint
- Szemezzük le és mossuk meg a bogyókat, majd tegyük egy nagy lábasba a vízzel, a citrommal és a fűszerekkel együtt.
- Forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük 30–40 percig, amíg a bogyók teljesen szétfőnek.
- Szűrjük le, mérjük le a levet, majd minden literhez adjunk 500 g cukrot.
- Főzzük még 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik, és töltsük üvegekbe.
- Ha mézzel édesítjük, akkor azt csak akkor adjuk hozzá, ha kihűlt, hogy megőrizze jótékony hatóanyagait.
- A hűtőben hetekig eláll.
Mint arról beszámoltunk, szakértő tisztázta, hogy ártalmas-e az egészségre a lefagyasztott kenyér, valamint azt is megosztottuk, hogy elég minden reggel fél deci ebből az italból és kicsattanunk az egészségtől.

