Otthon készült

Meddig áll el hűtőben a kocsonya? Innen lehet tudni, hogy megromlott

Getty Images
Getty Images

Karácsony környékén sok családban készül kocsonya, és bár a hideg zselé sokáig frissnek tűnhet, a látszat néha csal, írja a Street Kitchen.

A lap cikke szerint a jól elkészített, tiszta zselés, hűtőben tartott kocsonya 3-4 napig biztonságosan fogyasztható. A kocsonyánál nincs tipikus „romlott szag”, és ez az, ami miatt sokan hajlamosak túl magabiztosan nyúlni hozzá több nap után is.

Ami gyanús jel lehet, az a felszínen megjelenő enyhe opálosság vagy szürkés elszíneződés, a túlzott leválás (a zselé elkezd saját kis tavakat engedni), vagy a nagyon enyhe, furán savanykás illat. Ha idáig eljut, akkor már nem kérdés: dobni kell.

Kitérnek a cikkben arra is, hogy a kocsonya gyorsabban romlik, ha telepakoljuk hússal, füllel, csülökkel, körömmel, hiszen a nagyobb felület több levegővel találkozik, a húsok pedig gyorsabban veszítik el frissességüket, mint a tiszta alaplé.

Amikre érdemes még odafigyelni a tárolásnál:

  • 0–5 °C közötti hűtés: a kocsonya hűtőben érzi igazán otthon magát. Szobahőn ne tárold!
  • Teljes lefedés: fóliázd le vagy tedd zárható dobozba, mert a levegőben több a baktérium, mint gondolnád.
  • Tiszta tálalás: ne kanalazz bele kétszer ugyanazzal az evőeszközzel.

Arról itt írtunk korábban, hogy lesz szinte átlátszóan tiszta a kocsonya, a tökéletes receptet pedig itt osztottuk meg.

Kapcsolódó
Falusi ember pudingja a hússal teli kocsonya
Eljött a szezonja, húsvétig oda se: készülhet a sok kocsonya.
Olvasói sztorik