Otthon készült

Így lesz tökéletesen porhanyós a karácsonyi hókifli

Mindmegette
Mindmegette
Sokan készítik el nagymamáink hagyományos receptjét, de van pár apróság, amitől igazán omlós lesz ez az ünnepi finomság.

A Mindmegette az eredeti recept mellett, most azt is megírta cikkében, hogy mitől lesz leírhatatlanul puha és porhanyós a hókifli.

A „száz éves”, vagyis régi, hagyományos recept alapján attól, hogy zsírral bolondítjuk meg a lisztet, nem vajjal vagy margarinnal. Igazi, hófehér sertészsírral, amit nagyanyáink is használtak, ha el akarták kápráztatni a rokonságot.

Fontos a pihentetés is. A hókifli tésztája nem bírja a sürgetést: egy teljes éjjelre hűvös helyre kell tenni a kézzel gyúrt tésztát. Nem hűtőbe, nem a fagyra, hanem hűvös helyre, ha lehet a kamrába.

Elengedhetetlen a megfelelő sütési idő és a sütő hőmérséklete is. Ahogy a pihentetésnél, itt is fontos a gyengédség: a tészta sem a magas hőmérsékletet nem bírja, sem a túl hosszú ideig tartó sütést. Mindkettő kiszáríthatja a lágy tésztát.

Hogy bárki kipróbálhassa ezeket a csodatippeket, megmutatjuk a pontos receptet:

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 25 dkg hófehér sertészsír
  • 1 kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 1 kisdoboz tejföl (1,5 dcl)
  • pici só
  • kevés porcukor + az a mennyiség, amibe majd a kisült hókifliket beleforgatjuk.

 Elkészítés:

  • A zsírt egy tálban habosodásig keverjük (lehet botmixerrel, de habverővel is dolgozni).
  • Amikor habosodik, belemorzsoljuk az élesztőt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tejfölt, a kevés sót, valamint az ici-pici porcukrot is.
  • Az egészet alaposan egybegyúrjuk. Ezután letakarjuk a tésztát és egy egész éjjelre a kamrába, hűvös helyre tesszük.
  • Másnap a tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-5 milliméter vastagra kinyújtjuk. Egy közepes borospohár segítségével (ha nincs más szaggatónk) köröket szaggatunk a tésztából, a körök közepébe tesszük az ízlés szerinti, közepesen lágy textúrájú tölteléket – bármit is választunk, ne legyen se csöpögős, se túl kemény.
  • Előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül 30 percig sütjük, de nézzük közben is, mert a „közepes láng” vagy hőfok minden sütőben más és más lehet. Akkor jó, amikor a kiflik talpa már csússzani tud a tepsiben, de a teteje még nem pirult meg. Csalóka lehet az eredmény, mert szinte „sületlennek” kell tűnnie a tésztának, amikor igazából már tökéletes.
  • Kicsit hagyjuk hűlni a sütiket, majd amikor már csak langyosak, forgassuk azokat egyenként porcukorba és laposan terítsük szét őket egy tálcán.

Megírtuk azt is, hogy ez a három testet és lelket melegítő fahéjas recept és így készül a bombabiztos mézeskalács cukormáz. De pillanatok alatt elkészül a mennyei ízű, puha mézeskalács is.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik