Életmód

Disznótoros babonák és hiedelmek – Hogy a disznóból csak jó süljön ki

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok az év folyamán felhizlalt disznójukat az őszi-téli időszakban levágják.

A disznótor köré számos hiedelem, babona épült.

  • Ha péntek volna, vagy tizenharmadika, vagy esetleg kedd, avagy újhold, akkor a disznó csak természetes halállal halhatna, a szerencsétlenséget távol tartva a disznóvágást messze kerülni kell.
  • A disznót a hiedelem szerint nem szabad sajnálni, mert annál nehezebben múlik ki.  A szomorkodó, siránkozó kisebb gyerekeket a hagyomány szerint az udvarról a házba zavarták, nehogy a disznó meghallja sírásukat.

Gyarfas_Jenő_festmenye

  • A pörzsölésnél jól figyeljünk, mert a babona szerint szerencsétlenséget hozhatunk a házra, ha a malacot rossz irányba fordítjuk a perzselés előkészítésénél, ugyanis a disznót fejével a ház irányába kell fektetni.
  • A hagyomány szerint mielőtt a perzselést megkezdték volna, szalmacsóvával háromszor körüljárták, mert így a házat megőrizték a vadállatoktól.
  • A perzselésnél a szalonna mennyiségéről is gondoskodik a babonaság, a hasára fektetett malacot, ha segítő maga felé húzza, a szalonnája nagyra nő. A szalonna nagyságát a disznóvágás bontási fázisában is befolyásolhatjuk, a négy sonka kivételénél.

A hiedelem szerint nevetni kell, hogy a szalonna minél vastagabb legyen, hívjuk tehát oda kicsit és nagyot. Ha a szalonna nem is gyarapszik, legalább a jókedv garantált lesz.

  • A perzselést követően a malac bontásakor ne feledkezzünk meg gondoskodni az utánpótlásról, a babona szerint az utasítás a következő: a böllér vágja le malac a csecsét, adja a gazdasszonynak, aki azt hajítsa be az ólba, s közbe háromszor kiáltsa „fele göbe, fele kany”. Ha mindezt megtesszük, a disznóvágás utáni ól halálos néma csendjét az újesztendőben sok kismalac visítása fogja megtörni
  • Disznóvágáskor a disznó bontásánál a lépnek is fontos szerepet szán a hiedelemvilág. Ha a lép vékony, akkor gyenge, ha vastag, akkor kemény télre számíthatunk.
  • A bontást követően a húsok besózásával történő tartósítása során sem mindegy hogyan viselkedünk. A kezünk járjon ne a szánk, mert ha beszélünk, bizony megférgesedik a hús.
  • A babona nem csak a munkát járja át, de még a disznótoros mulatságot is körbefonja, annak érdekében, hogy a jövő évi disznóval is szerencsénk legyen, a poharunkat többször emeljük meg, mert mint tudjuk a disznóból csak jó sülhet ki. Nem mindennapi disznótoros reggelikről itt olvashattok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik