Életmód

Disznótoros babonák és hiedelmek – Hogy a disznóból csak jó süljön ki

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok az év folyamán felhizlalt disznójukat az őszi-téli időszakban levágják.

A disznótor köré számos hiedelem, babona épült.

  • Ha péntek volna, vagy tizenharmadika, vagy esetleg kedd, avagy újhold, akkor a disznó csak természetes halállal halhatna, a szerencsétlenséget távol tartva a disznóvágást messze kerülni kell.
  • A disznót a hiedelem szerint nem szabad sajnálni, mert annál nehezebben múlik ki.  A szomorkodó, siránkozó kisebb gyerekeket a hagyomány szerint az udvarról a házba zavarták, nehogy a disznó meghallja sírásukat.

Gyarfas_Jenő_festmenye

  • A pörzsölésnél jól figyeljünk, mert a babona szerint szerencsétlenséget hozhatunk a házra, ha a malacot rossz irányba fordítjuk a perzselés előkészítésénél, ugyanis a disznót fejével a ház irányába kell fektetni.
  • A hagyomány szerint mielőtt a perzselést megkezdték volna, szalmacsóvával háromszor körüljárták, mert így a házat megőrizték a vadállatoktól.
  • A perzselésnél a szalonna mennyiségéről is gondoskodik a babonaság, a hasára fektetett malacot, ha segítő maga felé húzza, a szalonnája nagyra nő. A szalonna nagyságát a disznóvágás bontási fázisában is befolyásolhatjuk, a négy sonka kivételénél.

A hiedelem szerint nevetni kell, hogy a szalonna minél vastagabb legyen, hívjuk tehát oda kicsit és nagyot. Ha a szalonna nem is gyarapszik, legalább a jókedv garantált lesz.

  • A perzselést követően a malac bontásakor ne feledkezzünk meg gondoskodni az utánpótlásról, a babona szerint az utasítás a következő: a böllér vágja le malac a csecsét, adja a gazdasszonynak, aki azt hajítsa be az ólba, s közbe háromszor kiáltsa „fele göbe, fele kany”. Ha mindezt megtesszük, a disznóvágás utáni ól halálos néma csendjét az újesztendőben sok kismalac visítása fogja megtörni
  • Disznóvágáskor a disznó bontásánál a lépnek is fontos szerepet szán a hiedelemvilág. Ha a lép vékony, akkor gyenge, ha vastag, akkor kemény télre számíthatunk.
  • A bontást követően a húsok besózásával történő tartósítása során sem mindegy hogyan viselkedünk. A kezünk járjon ne a szánk, mert ha beszélünk, bizony megférgesedik a hús.
  • A babona nem csak a munkát járja át, de még a disznótoros mulatságot is körbefonja, annak érdekében, hogy a jövő évi disznóval is szerencsénk legyen, a poharunkat többször emeljük meg, mert mint tudjuk a disznóból csak jó sülhet ki. Nem mindennapi disznótoros reggelikről itt olvashattok.
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.