Életmód

Újra lesz Gyüttment Fesztivál Csobánkapusztán

Megismerhetik egymást azok, akik a városban tücsökszóról álmodoznak, és azok, akiknek ez már mindennapi háttérmuzsika.

Idén nyáron nagy sikerrel debütált a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány által rendezett első Gyüttment Fesztivál a Nógrád megyei Csobánkapusztán.

gyuttment5

A fővárosi székhelyű civil közösség az élhető és a megújulni képes magyar vidéket mutatta meg annak a sok-sok ezer embernek, akik az ország szinte minden szegletéből sereglettek össze a 4 napos eseményre. A programok során megmutatták, miként lehet a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal üzemelni, kézműveskedni, és azt is, milyen finomságok készíthetők a helyiektől vásárolt és a maguk által megtermelt alapanyagokból.

Hobbit kunyhót építenek

Az augusztusi rendezvényen kezdték el a csobánkai hobbit kunyhó építését is, melynek során a helyben fellelhető anyagokat részesítették előnyben: kő, fa, nád, fűz és agyag felhasználásával alakították az építményt.

Fotó: Facebook/Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány
Fotó: Facebook/Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány

A nagy sikerre tekintettel 2016-ban az alapítvány természetesen újra megrendezi a nagy nyári Gyüttment Fesztivált. Mint megtudtuk, e mellett több kisebb programot szerveznek, köztük tavaszi építőtábort is, ahol alternatív ökológiai technikákkal kísérleteznek, s a már megkezdett hobbit kunyhójukon szeretnék elvégezni az utolsó simításokat.

Fotó: Facebook/Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány

Fotó: Facebook/Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány

A nyári fesztiválon a termelők, gazdák, kézművesek, a természetes életmód és az egészséges életmód „nagykövetei” viszik majd a prímet.

A cél a Gyüttment Fesztiválon és a kisebb rendezvényeken is ugyanaz. Megmutatni, mit tudunk tenni azért, hogy a város és a vidék kapcsolata megerősödjön? Hogyan fest egy fenntartható világ, hogyan találhatjuk meg benne mindannyian a magunk szerepét, s hogyan fejlődhetünk?

gyuttment2

Ehhez pedig valóban el kell menni Csobánkapusztára. Az ott eltöltött néhány nap alatt a városi ember madárfüttyre ébredhet, és tücsökszóra cserélheti a körúti szirénát, szomszédok helyett barátokat találhat, és beletúrhat az anyaföldbe, hogy a betevő falatokhoz friss zöldségeket szedjen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik