Életmód

Növeli az ételek vastartalmát, ha öntöttvas edényben készítjük

A megbízható öntöttvas serpenyőben készített étel nem csak ínycsiklandó karamellizált kéreggel ajándékoz, de tökéletes rusztikus hangulatot is ad a főzéshez. És van még valami...

A megbízható öntöttvas serpenyőben készített étel nem csak ínycsiklandó karamellizált kéreggel ajándékoz, de tökéletes rusztikus hangulatot is ad a főzéshez. És van még valami…

A főzésnek ezen módja növelheti az étel vastartalmát

Az indiai Journal of Pediatrics közlése szerint egy tanulmány vizsgálata igazolta, hogy az öntöttvas edényben készített ételek 16%-al több vasat tartalmaznak, mint a hagyományos edényekben sültek. Ugyanakkor más kutatások azt is kimutatták, hogy nem minden élelmiszer főzésénél mérhetők ezek az eredmények.

„A savas ételek több vasat képesek felszívni az edényből, valószínűleg azért, mert a C-vitamin fokozza a vas felszívódását,”- mondja bejegyzett dietetikus Jessica Cording.

Mindezt az Amerikai Dietetikus Szövetség is megállapította, amikor teszteltek több mint 20 különböző élelmiszert, vizsgálva a főzés előtti és utáni vastartalmukat.

Az  almaszósz esetében 7 milligramm,  paradicsomos mártás készítésénél 5 milligramm lehet a vastöbblet.

Fotó: aliexpress.com
Fotó: aliexpress.com

Ettől függetlenül,  nehéz pontosan kiszámítani, hogy mennyi vasat tartalmaz egy adott étel, mint ahogyan azt is, hogy mennyi vasat képes a főzés során felvenni. Általánosságban viszont elmondható, hogy  folyadék-alapú élelmiszerek és azok, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek több vasat képesek elnyelni, mint a szárazabb élelmiszerek vagy azok, amelyek gyors elkészítési idővel készülnek.

Számít a serpenyő kora is

“Egy régebbi, sokat használt edény felülete már egy vékony réteget képez, így a vas kevésbé reaktív az étellel” –  mondja Cording, a kutatás vezetője. Más szóval, egy vadonatúj serpenyő több vassal tölti fel az ételeket, mint a nagymama 50 éves konyhai készlete.

Mivel nehéz megmondani, hogy ezen a móddal pontosan mennyi vasat képes hasznosítani a szervezet így nem helyettesítheti a vasban gazdag táplálkozást.

Különösen a diétázók és vegetáriánus étrenden élők figyeljenek, a bab, vörös lencse, dió, aszalt sárgabarack és a leveles zöldségek, mint az elsődleges forrásai a vasnak mindenképp legyen része az étkezésnek.

Jó tudni: bizonyos gyógyszerek, savlekötők, kalcium-kiegészítők nehezítik a vas felszívódását.

Forrás: wallmart.com
Forrás: wallmart.com

Néhány érdekesség az öntöttvas edényekről

  • A vasedények használata a vaskorszak óta tart, bár az elmúlt néhány évtizedben az olcsóbb, ámde általában gyengébb minőségű termékek megjelenésével ez a jól bevált módszer hazánkban mára majdhogynem feledésbe merült.
  • Gasztronómiai műsorokban viszont nagy előszeretettel használják, különösen akkor, ha bio vagy vegetáriánus ételekről van szó, melyeknél szinte nélkülözhetetlen ezen edények használata.
  • Az öntöttvas edények mindenfajta tűzhelyen használhatók, legyen az akár hagyományos, gáz, kerámia, vagy a legmodernebb indukciós főzőlap.
  • Használata rendkívül könnyű, az ilyen edénnyel való főzésben az a legizgalmasabb, hogy teljesen mindegy, milyen hőforrást használunk.
  • A karbantartás megkönnyítésére, ha időnként, alacsony hőfokon kolbászt sütünk az edényben. Ez az zsírozásos-olajozásos módszer általában elég ahhoz, hogy az edényünk jó állapotban maradjon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik