A csokoládé a világ legnépszerűbb édessége. Bár a megállapítás aligha szorul magyarázatra, ezt jól bizonyítja, hogy 2015-ben rekordmennyiségű, több mint hétmillió tonna csokit értékesítettek világszerte az üzletekben.
Egyre több kakaóra lenne szükség a termés viszont nemrégiben visszaesett, a friss jelentések pedig azt prognosztizálják, hogy előbb-utóbb kifogyunk a csokoládéból.
Mi a csokifogyasztás megnövekedésének oka?
Kína és India bizonyos régióiban néhány éve még luxusnak számított egy-egy tábla csokoládé megvásárlása, nemrég viszont az említett ázsiai országokban is mindenki számára hozzáférhető lett a finomság.
Rég nem látott mélységek
A Wall Street Journal cikke szerint Ghána, a világ második kakaónagyhatalma tavaly óta folyamatos esést produkál a termelésben. Ennek oka lehet, hogy a farmerek nem követik a bevált mezőgazdasági gyakorlatokat, így csak egyharmad akkora terméshozammal bírnak, mint amennyi kivitelezhető lenne.
Van-e kiút?
Hogy megmentsék az iparágat, a csokoládégyárak, mint a Mars (a Snickers és az M&Ms gyártói) és a Mondelez (az Oreos és a Cadbury gyártói) egymilliárd dollár befektetésével próbálnak újra életet lehelni a kakaógazdaságba.
Változtatnunk kell. Nincsenek olyan erdőterületeink, mint egykoron, nincs annyi eső, mint nagyapáink idejében és a föld sem olyan termékeny már. Nem véletlen, hogy a fiatalok inkább beköltöznek a városba egy jobb élet reményében
– mondta Yaa Amekudzi, a Mondelez szóvivője.
Ugyanakkor maradnak így is olyan problémák, amikkel nem lehet mit kezdeni. A rossz időjárás és a betegségek kikerülhetetlen velejárói a kakaótermesztésnek. Ráadásul az új fáknak legalább 2-4 év kell, hogy szüretelni lehessen őket.
Ha a tendencia folytatódik, és nem sikerül helyreállítani a világ rendjét, akkor bele kell törődnünk, hogy előbb-utóbb eltűnik a csokoládé a Föld felszínéről. De hogy méregdrága lesz, annyi biztos.