Életmód

Luxusnyaralás helyett zarándoklat: 4100 kilométert sétált a nászutas házaspár

Szent-Jakab útjának emlékére azóta megszületett kisfiuknak a Jakab nevet adták.

Szécsi Gábor és Szécsi Tóth Zsófia 2012-ben kötöttek házasságot, melyet hat hónapon át tartó, több európai zarándokhelyet érintő „sétájukkal” pecsételtek meg. Budapestről indulva a Szent Jakab-úton – mely El Camino néven is ismert – jutottak el a spanyolországi Santiago de Compostelába Szent Jakab apostol sírjához, majd onnan a portugáliai Fátimába a Szűzanya kegyhelyéhez.

elcamino3

Kalandjaikról, tapasztalataikról „Zarándokok nászúton” címmel könyvet adtak ki. Könyvbemutatóra, élménybeszámolóra négy év elmúltával is gyakran hívják őket, a házaspár pedig szívesen tesz eleget a felkéréseknek.

A cél kevésbé érdekes, mint a célig elvezető út. Ebben a könyvben erről a hosszú és kalandokban bővelkedő útról írnak nekünk. Arról, mennyi lelki kincset rejthet és adhat minden egyes ember, aki felé nyitottsággal közelítünk. Arról, hogy nászajándék nemcsak konyhai robotgép lehet, de a teremtett világ minden, szívünket simogató, apró rezdülése is, sőt! Arról, hogy a kényelmes, bevált, járt utak helyett olykor érdemes vállalni a járatlan utat, a bizonytalanságot, hogy végül egy nagyobb bizonyosságra leljünk. Arról, hogy egymásra odafigyelve és egymást segítve sokkal könnyebb a teher és az út – írta a könyvről Dukát Csilla, a Szent Jakab Baráti Kör elnöke.

Nem csupán a ritkaságnak számító nászút, hanem megismerkedésük, a készülődés és egész lényük is lélekből táplálkozó emberekre vall. Zsófia és Gábor weboldalukon kapcsolatukat gyalogos nyelven írják le.

Fotó: gyalogolunk.hu
Fotó: gyalogolunk.hu

Már az első randi jelszava az volt: kényelmes cipőben gyere, ami kellett is a Gellért-hegy majd a Vár-hegy megmászásához.
Ezt követte a: legyen nálad láthatósági mellény, zseblámpa és víz, mert nem biztos, hogy sötétedés előtt leérünk a hegyről!
Végül szóba került a nagy séta, és a jelszó arra változott: nálad mennyi hely van még a hátizsákodban?

A nagy sétát 2011-ben egy Tisza-tavi madárlesen megelőzte a leánykérés, majd felvezetésként 2012. március 31-én az esküvő, két nap múlva pedig a fővárosból indulva a Szent-Jakab út zarándoklata.

elcamino4

Hat hónap alatt gyalogosan bejárták Európa számos történelmi, kulturális és vallási örökségét, hat országon és 4100 kilométeren keresztül. Naponta átlagosan 25-30 kilométert tettek meg. Aludtak kolostorban, plébánián, remetelakban, vagy éppen a természet lágy ölén, de ahol templomot láttak, annak közelében mindig volt segítség.

Egy álom valóra válása, az élet élvezete, a megtisztulás, lélekemelő és egyben szórakoztató élmény, valamint életünk összekötésének, az összetartozásunknak a fizikai megerősítését is szolgálta ez a nászút – vallja egybehangzóan Zsófi és Gábor.

Elzarándokoltak gyermekük, Jakab keresztelőjére

A Szécsi házaspár nászútja tiszteletére azóta megszületett kisfiuknak a Jakab nevet adta.

Fotó: gyalogolunk.hu
Fotó: gyalogolunk.hu

Szécsi Jakab 2015. július 25-én, azaz Szent Jakab napján, a lébényi Szent Jakab templomban, a magyarországi Szent Jakab út végpontjában, Jakabos zarándokok becses társaságában kapta meg a keresztség szentségét. A Budapesttől Lébényig tartó 200 kilométeres távolságot gyalogos zarándoklaton tették meg a magyarországi Szent Jakab úton, azaz a magyar caminón.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik