Életmód

Játsszuk el a magyar népmeséket, nagy kalandok várnak

A magyar népmese generációk kedvence, sok értéket, készséget tanulunk általa. Játsszunk többet!

Míg nem volt televízió nagyszüleink, szüleink mesélték, kukoricafosztás közben, vagy csendes nyári tábortüzeknél egy-egy fárasztó mezei munka után. Hol jókedvükben, hol bánatukban, hol pikánsan, hol pedig kedvesen a gyerekeknek valón.

Aztán a televízióban Szabó Gyula hangján megszólaltak a hősök és mindenki megtalálhatta kedvencét, megmutathatta gyermekeinek és tanulhatott belőlük az ország apraja-nagyja.

A mese továbbfejlődött, társasjátékká vált 

Aki „gyorsanletudomagyerekkelajátékot” és a „jólelvannakmígegyüttjátszanak” történetre gondol, gyorsan felejtse el, ha a gyermeke még a 10 éven aluli korosztály tagja. Aki pedig szereti a meséket, szeret játszani, az szánjon időt, üljön le és játsszon. De ne főzés közben, mert odaég.

A játék lényege az együtt töltött minőségi idő

Nem „Gazdálkodj okosan” hosszúságú, de nem is rövid idő. De észre sem veszik a játékosok. Leköti őket a feladat, a küldetés, a varázstárgyak és a szabályok betartása, a képességekkel való jó sáfárkodás, a pogácsák beszerzése, és nem árt, ha egy-két aranytallér is akad a tarisznyában. Igényes, a meséből jól ismert grafika, gondolkodásra, fantázia megmozgatására ösztönzi a játékost.  Figyelni, összpontosítani és kombinálni kell. Számolni, taktikázni és nevetni. Lehet bosszankodni is. Felnőtt társaság is bátran nekivághat a kalandoknak.

12650358_566211040203923_679669914_n

A játékban megjelennek a mesékből ismert szereplők

Tündérszép Ilona, Fehérlófia, Csillagszemű Juhász, Legkisebb királylány, akik bőrébe bújva végig kalandozhatunk a cseppet sem szokványos táblán. Kalandok sora színesíti a kártyán kihúzott teljesítendő küldetést. Itt találkozhatunk a griffmadárral, az ördöggel, koldussal, akik bizony komoly károkat tudnak okozni a pogácsa készletünknek, vagy esetleg a továbbhaladásnak.

A kombinációs készségen, a figyelmen és a játékostársak gyorsaságán múlik, hogy ki végzi el a leghamarabb a küldetését és ér be a célba.

Konkrét mesét ne keressünk a játékban, hiszen mi magunk válunk a jól ismert mesék hőseivé és mi teljesítjük azt a küldetést, amit a szerencse társul adott nekünk. Ami pedig minden társasjáték lényege itt is megvan,  lehetőséget ad a család és a barátok számára, hogy minőségi, tartalmas időt töltsenek együtt.

Még tartanak a hosszú téli esték, el lehet merülni a mese varázslatában, lehetünk legkisebb királylányok, Okos Katák, vagy esetleg Fából faragott Péterek is. Meg még sok más. A fantázia határtalan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik