Életmód

Jóságos cigány lecsót kínálnak a cserdi romák

Csend van Cserdi körül, pedig az élet javában zajlik.

A hetven százalékában cigányok lakta Baranya megyei falu polgármesterének céljai és következetessége jóvoltából lett országszerte ismert. Bogdán László roma származású polgármestert 2006 óta tölti be a faluvezetői tisztet, s azóta „gatyába rázta” a települést.

Azóta a falu szinte teljesen megújult. Parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget.

Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd
Bogdán László, polgármester (Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

A termékeny talajnak köszönhetően felvirágoztatták a helyi zöldség- és növénytermesztést, és ma már saját márkájú termékekkel is büszkélkedhetnek.

Látszólag csend honol a faluban, mintha nem történne semmi. Pedig nem így van. A település Facebook-oldalán a napokban arról tájékoztatta a „rajongókat” Bogdán László, hogy az események bizony pörögnek.

Fotó: Facebook/Cserdi
Fotó: Facebook/Cserdi

Mint írta, elkészült savanyító üzemük tervrajza, és hamarosan kezdődik az építkezés. A polgármester azt is örömmel közölte, hogy HAACP tervük is készen van, termékeik logó terveivel pedig még mindig küzdenek, mert keresik a legjobbat. Ami talán a legfontosabb: a LASIPE és ROMBURGER szavakat -melyek készítményeik márkanavei – levédették.

Lasipe, a jóság

A LASIPE (ami jóságot jelent) a cserdiek saját terményeiből készített termék. A cigány lecsó csak az egyik ilyen, hisz emellett lekvárt, savanyúságot fadobozos krumplit, fokhagymát, cserdi kolbászt is rejt az új márkanév.

Fotó: Dohi Gabriella

A cserdiek a jótékonyságból is kiveszik részüket. Terményeiket, készítményeiket számos alkalommal osztották szét rászorulók között. A közelmúltban Budapesten, az erzsébetvárosi Szimpla Kert Háztáji Piacon a Budapest Bike Maffia közreműködésével – akik jó kapcsolatot ápolnak Cserdivel – cigány lecsót kóstolhattak az érdeklődők. A cserdiek felajánlásával készült cigány lecsó mellé – mely alapvetően vega étel – a húsevőknek kolbászt sütöttek, a teljes menü érdekében pedig bundás almát kínáltak desszertnek. Az adomány összeg összesen 76.120 Ft lett, melyet rászoruló családok élelmezésére fordítanak.

Cigány lecsó recept

Mivel a cserdi „Copyright”, íme egy eredeti recept, biztosan hasonlít a „védjegyesre. Hozzávalók: 20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erős paprika, só. Elkészítése: a paprikákat karikákra, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztjuk, majd aranysárgára pirítjuk rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórjuk édes pirospaprikával, majd rátesszük a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózzuk, és lefedve puhára pároljuk. Ízlés szerint erős paprikával ízesítjük. Friss, puha kenyérrel tálaljuk.

A piacon Cserdi önkéntesei főztek, sütöttek, osztottak, dolgoztak. A Budapest Bike Maffia a jövőben a LASIPE termékek népszerűsítésében további szerepet vállal, mert vallják: „Az utunk egy, segítsünk ahol tudunk.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik