A medvehagyma egy néphiedelemről kapta nevét. A megfigyelések szerint a medvék téli álmukat követően nem méz, hanem medvehagyma fogyasztásával kezdik a tavaszt. A hit szerint mindezt immunrendszerük erősítése érdekében teszik, hiszen a hosszú pihenéssel az ő szervezetük is legyengül.
Emellett az is bizonyos, hogy mind az állat, mind a növény rendkívül erős – más-más értelemben. Míg az emlősállat az erdők királya, a medvehagyma az immunrendszer császára.
A gyöngyvirághoz hasonló növényt fokhagyma illatáról lehet felismerni
Tél végén, tavasz hajnalán kel ki a földből, május végére pedig fehér virágba borul. A zöldség általában folyók és patakok mentén, valamint erdők félárnyékos és nedves területein burjánzik, de szinte mindenféle talajban kinő.
Szervezetünkre gyakorolt hatása lenyűgöző
Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A különleges kénvegyületek elősegítik a bélflóra egészséges működését, valamint eltávolítják testünkből a növényvédő szerek és a gyógyszerek roncsoló maradványait. Gazdag vasban, A- és C-vitaminban. Adenozin tartalma majd hússzor több mint a hagyományos fokhagymának, ebből fakadóan a vérnyomás szabályozásában is nagy szerepet játszik. (Az adenozin fontos szerepet játszik a biokémiai folyamatokban, így az alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében is.)
Ellentétben a többi hagymafélével, a medvehagyma minden része, így a gyökere, virága és levele is ehető, de leginkább utóbbiért termesztik. Íze nagyon közel áll a fokhagymáéhoz, ám még sem olyan erős és csípős.
A leveleket ehetjük nyersen és főzve is
Használhatjuk krémekben, sőt szószokban helyettesítjük vele a fokhagymát. Különleges ízt ad a burgonyapürének, amely sült hússal tálalva igazi ínyencségnek számít.
Medvehagyma-krém
Hozzávalók
5 dkg napraforgó mag, 50 ml extra szűz olívaolaj, ½ csapott mk só, bors, 10dkg medvehagyma szárastól, 2 dkg aszalt paradicsom
Elkészítése
A medvehagymát alaposan mossuk át, majd csepegtessük le.
A napraforgómagot aprítsuk meg egy mixerben.
A paradicsom kivételével tegyük a hozzávalókat az aprítóba, és pürésítsük le.
Az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, és keverjük a krémbe.
Ha hosszan tartóan szeretnénk eltenni, akkor egy steril üvegbe zárjuk, és öntsük fel a tetejét olajjal.
Hűtőben pár hétig eláll, de figyeljünk arra, hogy mindig tiszta késsel, kanállal nyúljunk bele.
Gyűjtésről
A fokozott túlszedés miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága közleményt adott ki, hogy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet nagy területein tilos szedni a medvehagymát.
Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.
Mértéke nem haladhatja meg naponta a 2 kg/fő-t
Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Baranya megyében a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) engedélyével lehetséges.
A Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületeken a medvehagyma gyűjtése a Mecsekerdő Zrt. engedélyéhez kötött. Védett természeti területekre vonatkozó szabályok:
- Gyűjtés csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyével folytatható
- Fokozottan védett területeken a gyűjtés TILOS!
- A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeinek „pihentetése” szükséges (a korábbi évek intenzív gyűjtési igénybevétele miatt), a tájvédelmi körzet egyéb területein, hatósági engedéllyel a gyűjtés továbbra is folytatható.
Ebben a szedési dömpingben, akaratlanul is a medvehagymák közé kerülhetnek a gyöngyvirág levelei. Ez a két növény nagyon hasonlít egymásra, így könnyű összetéveszteni őket.
Már 2-3 gyöngyviráglevél elfogyasztása is súlyos szívműködés-zavarokat okoz
Ne veszélyeztessük sem magunk, sem hozzátartozóink egészségét, legyünk körültekintőek.
Csak és kizárólag ellenőrzött eladótól, beszerzőtől vásároljunk, akinek van hatósági engedélye!