Életmód

Mit csinál egy leleményes gazda, ha tűz üt ki a búzatáblán? – Videó

A tarlótüzek pillanatok alatt képesek óriási sebességgel nagyméretű kárt okozni. Az alábbi eseteben tudta a gazda, mit kell tenni!

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a kerti tüzeskedés, milyen kárt tud tenni (nem utolsó sorban pénztárcáknak is), most viszont egy tanulságos esetre hívta fel a figyelmünket a Filantropikum.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

égetés1

Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Azt már kevesebben tudják, hogy a tarlóégetéshez már engedély szükséges, és különböző szabályoknak kell eleget tenni.

  • A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos; az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel; a szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos.
  • A tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani, a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani.

Ha megművelt földünkön üt ki a tűz, akkor még nagyobb a baj

Az alábbi videón szereplő gazda tapasztalatainak és lélekjelenlétének köszönheti, hogy megmentette a földjét. Az Egyesült Államokban, Brighton településen nagy vihar támadt és egy  lecsapódott villám következtében hirtelen lángrakapott Eric Howard 80 hektáros búzatáblája. Néhány perc elteltével már 32 hektár lángolt. A gazda gyorsan felpattant a traktorára, és a mögé kötött tárcsa segítségével praktikus védősávot alkotva végigszántotta a tűz melletti sávot. Ezzel az ötletével sikerült megakadályoznia, hogy a tűz továbbterjedjen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik