Aztán felvetődik a kérdés, hogy ha nem tejtermékből, akkor miből és hogyan építi be szervezetébe a napi kalciummennyiséget az, aki mellőzi táplálkozásában a tejtermékeket.
Az elmúlt években a tejipari cégek reklámjainak száma az egekbe szökött, mondván, az ő termékük a leghatásosabb az egészséges csontok megmaradásáért vívott „harcban”. Ugyan a tejben tényleg megtalálható a kalcium, mégis számtalan olyan növényi eredetű táplálék van, melyről kevesen beszélnek.
Bármilyen étrend szerint éled mindennapjaidat, minden étkezésnél két-három kalcium-dús táplálékot kellene enned, hogy minél távolabb kerülj a csontbetegségektől. Ellentétben a tejjel, a növények a kalcium mellett C- és K-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaznak, melyek – egyebek mellett – szintén a csontra hatnak.
Ha már végképp száműzzük táplálkozásunkból a tejet, akkor az alábbi növényekből mindenképp együnk többet!
Az alábbi számok hozzávatőleges adatok, 2 dl-es űrtartalommal számolva.
Kelkáposzta – 1 bögrében 180 mg
Kendertej (kenderből desztillált vízzel turmixolva nyerik) – 1 bögrében 460 mg
Narancs dzsúsz – 1 bögrében 110 mg
Tahini (szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból) – 1 evőkanálban 60 mg
Fehér bab – 1 bögrében 120 mg
Szójabab – 1 bögrében 170 mg
Brokkoli – 1 bögrében 120 mg
Földimogyoró – 1 bögrében 180 mg
Mandula – 1 bögrében 200 mg
Nyers édeskömény – 1 termésben 110 mg
Feketeribizli – 1 bögrében 60 mg
Aszalt sárgabarack – 1 bögrében 70 mg
Füge – 1 bögrében 240 mg
Articsóka – 1 közepes termésben 60 mg
Pirított szezámmag – 1 bögrében 700 mg
Mák – 1 bögrében 600 mg
Gomba – 100 grammban 200 mg