Otthon készült

Készíts vitaminbombát házilag! Növényi csírákkal az egészségért

A téli időszakban a szervezet különösen meghálálja fogyasztásukat.

A csírák – gabona- és zöldség magvak zsenge hajtásai – magas nyomelem tartalommal bíró tápanyagforrások, amelyeknek fogyasztása a téli hónapokban különösen egészséges.

Már a kínai orvoslásban is használták

Áldásos hatásukat a kínai orvoslás már 3000 évvel ezelőtt felismerte, ekkor különösen a szójabab csírája örvendett nagy népszerűségnek – olvastuk az xmm.hu blogján. A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium), ráadásul kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak. Ezért diétázók is könnyen beilleszthetik ezeket az étrendjükbe.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Csak nyersen hatásosak

Mivel a hőkezelés hatására a csírák – a kifejlett zöldségekhez hasonlóan – veszítenek tápanyagtartalmukból, nyersen érdemes őket fogyasztani. Esztétikai és gasztronómiai szempontból is gazdagíthatunk velük salátákat, szendvicseket, de mártogatósokat, pástétomokat is készíthetünk belőlük. Aki még változatosabb felhasználást szeretne, tehet csírát müzlibe, levesekbe feltétként, sőt desszertekre is. Egyesek a házilag készített zöld turmixok tartalmasabbá tételéhez is ajánlják a csírákat. Ezek az italok egyre népszerűbbek lettek az utóbbi időben és főleg a magas klorofill tartalmuk miatt egészségesek.

Bár a legtöbb nagyobb élelmiszerbolt már azonnal fogyasztható állapotban kínál többfajta csírát, otthon különösebb pénz- és energia befektetés, vagy szakértelem nélkül, mi magunk is csíráztathatunk a kifejezetten erre a célra árusított magokból. Ezzel szinte biztosra vehetjük, hogy teljesen vegyszermentes csírához jutunk.

Télen se sajnáljuk magunktól

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Télen nem lőhetünk mellé a búzacsírával magas A- és C-vitamin tartalma miatt, de a mustármagcsírával sem, ami antibiotikus hatásáról ismert. Lucernával feltölthetjük kimerült C-, B-, D-, E- és K-vitamin készletünket, ezen kívül vas, kalcium, foszfor és magnézium tartalma is magas. A brokkolicsíra vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatással bír, valamint jót tesz a látásnak és az emésztésnek is. A vöröshagyma immunerősítő hatása miatt a megfázás megelőzésében segíthet. Ételallergiások legyenek körültekintőek: glutént például a búzacsíra is ugyanúgy tartalmaz, mint a kifejlett növény, és aki allergiás a lencsére, annak sem ajánlott éppen azt választania!

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Befőttes üveg is megfelel

Ha döntöttünk arról, hogy melyiket szeretnénk kipróbálni, kezdődhet a csíráztatás! Bioboltokban a direkt erre a célra árult magok mellett pár ezer forintért kaphatóak műanyag csíráztató tálak,  tányérral, befőttes üveggel is lehet próbálkozni – a speciális edény a szűrést teszi sokkal egyszerűbbé, illetve a lyukacsos aljnak köszönhetően kevésbé valószínű, hogy megpenészednek benne a magok.

Nem kell megvárni a zöld leveleket

A csírázási idő növénytől függően eltérhet, de néhány napon belül általában már megkezdődik a folyamat – az eredmény akkor lesz fogyasztható, amikor néhány milliméteres, vagy maximum 1-2 centiméteres, fehér csíra bújt ki. Azt nem kell megvárnunk, hogy zöld levelek is fejlődjenek a növénykén. Az edényünk méretétől függően 3-4 evőkanál magot használjunk egyszerre. Arra érdemes figyelni, hogy ha túl sűrűn megpakoljuk az edényt és a magok több rétegben fekszenek egymáson, nagyobb az esélye a penészedésnek.

Bő vizes öblítés javasolt

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Legelőször a magokat egy mélyebb tányérba kell tenni és langyos vízbe áztatni. Az ideális áztatási idő növénytől függően eltérhet, de hüvelykujj szabályként többen este szokták áztatni a magot, majd reggel teszik a csíráztató tálba.

Napi két, bő vizes öblítés javasolt, amíg úgy nem látjuk, hogy a csírák kifejlődtek.

Összegzésképpen íme néhány a csírák pozitív hatásai közül:

  • segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből,
  • jótékonyan hatnak az emésztésre,
  • hosszú távú fogyasztásuk csökkentheti az érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, illetve kedvezően hathat a vérnyomásra,
  • természetes forrásokból tölti fel a kimerült ásványianyag- és vitaminkészleteket.

A csírák fogyasztása számos előnnyel jár, de néhány dologra érdemes figyelni:

  • viták folynak arról, hogy vajon nyers fogyasztásuk ajánlott-e várandósoknak,
  • van, aki nem javasolja a kipróbálásukat 5 éves kor alatt és 60 év felett, illetve azok számára, akiknek valamiért legyengült az immunrendszere,
  • a csírák kibújására nem kell olyan sokat várni, de ennek megfelelően gyorsan tönkre is mennek: 2-3 napon belül fogyasszuk el őket,
  • ha nem magunk csíráztatunk, ügyeljünk  arra, hogy megbízható forrásból származzanak, vásárlás előtt ellenőrizzük a lejárati dátumot!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik