Életmód

Ez történik, amikor a madármama meghallja fiókája riadt csipogását

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor a madártani szervezetek sok bejelentést kapnak megmentendő madarakról.

Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb engedjük el őket!

Erre példa az alábbi videó. Patrick Smith egy napon ebédszünetét éppen egy sétával vezette le, amikor kétségbeesett madárcsicsergést hallott a mellette lévő PVC csőből. Mikor közelebb ment, látta, hogy egy kis fióka kér riadtan segítséget. A férfi óvatosan tenyerébe vette a madarat és várta, hogy megnyugodjon. A csipogást hallva néhány pillanat múlva megérkeztek a szülők. Patrick letetette kezéből a kicsit. Nézzétek meg a nem mindennapi pillanatot. Több, mint megható!

A példát látva azért azt se felejtsük, hogy, hogy nem akkor vagyunk felelős madárvédők, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarunk menteni minden egyes madarat, fészekaljat és fiókát! Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása, mert enélkül az ilyen állatok végül csak állatkertekben maradhatnak fenn.

További tanácsokat a Magyar Madártani Egyesület honlapján találtok.

Kiemelt fotó forrása: bangalore. citizenmatters.in

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik