Életmód

Kenyértésztából formázta meg Kinizsi Pál és Mátyás király találkozását

A jeleneten látható szénaboglya cérnametéltből készült.

Marosvásárhelyen rendezték meg a GastroPan kiállítást, Románia egyik legrangosabb nemzetközi cukrász és gasztronómiai seregszemléjét. A „kenyérszobrászok” művészeti kategóriájában meghirdetett versenyen a gyergyószentmiklósi Bartalis Csaba a kenyértésztából megformázott mesejelenettel harmadik helyezést szerzett.

Gyermekkorom legszebb meséje

Ebben a témában hirdették meg az idén áprilisban rendezett kiállítás alkotói versenyét. Bartalis Csaba régi emlékei között kutatva keresett megformázható jelenetet, mígnem a Mátyás király és Kinizsi című mese mellett döntött – írta a Székelyhon.

kenyérszobrász2

Levestészta is kellett

A megformázott jelenetben Kinizsi Pál vízzel kínálja Mátyás királyt, aki épp a serleg felé nyújtja kezét. A mese szerint a molnár megrovást kapott, amiért nem tálcán kínálta az italt a királynak, ezért malomkőre helyezte a kupát. Ezt a jelenetet idézik Bartalis Csaba kenyértésztából megformázott figurái. A molnárlegény derekassága testtartásából, izmos karvonalaiból olvasható le, a másik alak feljebbvalósága ruházatából, meg abból, hogy lóháton ül. A környezet is megfelel a mesének: a tisztást a fű és a szénaboglya gyanánt felhasznált vékony levestésztával és a kenyértésztából formált két fenyőfával formázta meg az alkotó.

kenyérszobrász1

Másfél hónap alatt készült el a jelenet napi több órás munkával – mondta a kenyérszobrász. – Először az alapot készítettem el kenyértésztából, aztán egyenként a rá kerülő formákat. A hajlított háttérnek előbb gipszformák készítettem, abba öntöttem a tésztát. Jól bekentem margarinnal, hogy ne ragadjon a formához, így sütöttem ki. A figurák megalkotása nem volt egyszerű, ugyanis a ruhadarabokat, a lónak pedig a felszerelését és a sörényét is külön csináltam. Sok munka volt Kinizsi felkarjával, hogy kivehető legyen erőssége. A királlyal sem volt könnyű dolgom, mert az alak lovagló pozícióban van. Az utolsó munkafázis a festés volt, melyet tortaszínezővel oldottam meg.

Bartalis Csaba hamarosan nyugdíjba vonul, így a következő évi versenyre aligha nevez. Művészi hajalamait azonban nem dobja el: gyermekkori álmát szeretné valóra váltani, tervezi, hogy belekezd a bábkészítésbe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik