Életmód

Zöld Nobel-díjat kapott egy indián nő

Hat környezetvédő aktivista kapta meg az elismerést.

Egy perui burgonyatermesztő indián nő az egyike annak a hat környezetvédő aktivistának, akik elnyerték idén a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat. Az aktivisták némelyike az életét kockáztatja, amikor kiáll egy ügy mellett – írta az MTI.

Bezáratott egy aranybányát

Az emberek világszerte azért harcolnak, hogy megvédjék a földjüket és a vizüket – mondta Maxima Acuna, a perui burgonyatermesztő. A négygyerekes anya és nagymama több mint öt éven át tartó harcának eredményeként elérte egy 4,8 milliárd dolláros arany- és rézbányaprojekt felfüggesztését a perui hegyvidéken. A környezetvédők attól tartottak, hogy a bánya megmérgezné a helyi vízforrásokat, és a területen gazdálkodó közösségeket ki kéne telepíteni.

Maxima Acuna, a krumplitermesztő mellett Tanzánia, Kambodzsa, Szlovákia, Puerto Rico és a Maryland állambeli Baltimore egy-egy aktivistájával együtt április 22-én, a Föld napján veheti át San Franciscóban a Goldman Environmental Foundation kitüntetését. A díjazottak mindegyike 175 ezer dollárt kap, hogy folytathassa tevékenységét.

nobel2

A díjazottak

Máxima Acuña – Peru, Zuzana Caputova – Szlovákia, Leng Ouch – Kambodzsa, Destiny Watford – Amerikai Egyesült Államok, Luis Jorge Rivera Herrera – Puerto Rico, Edward Loure – Tanzánia.

Címfotó: Maxima Acuna – Jorge Chavez Ortiz felvétele

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik