Életmód

Tiltakozó akció kezdődött a Gödöllőn bezáratott retro cukrászda megmentéséért

Névtelen lakossági bejelentés után a NÉBIH május 15-i hatállyal bezáratta a legendás gödöllői cukrászdát.

A tényekről elsőként a Faktor tudósított. A 78 éves Barna Illés cukrászmester 64 éve űzi szakmáját, 50 éve Gödöllőn. Szolgálatáért idén megkapta a Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért kitüntetést.

A NÉBIH egy névtelen feljelentő miatt ellenőrizte a cukrászdát, és bezáratta az 50 éve nyitva álló boltot. A büntetés fő oka az elavultnak számító berendezés volt.

64 éve vagyok a szakmában – mondta a Faktornak az idős mester. – Egy életen keresztül csináltam, dolgoztam. Betegen is. Nekem még nincs végem, de az üzletnek igen. De inkább ez, mert én nem fizetek büntetést. Erre nem fogok keresni. Ha ez a köszönet, hogy becsületesen dolgoztam egy életen át, akkor nem akarok semmiféle jelzőt használni senkire.

Az utolsó fagylat kínálat
Az utolsó fagylat kínálat

Egy nap alatt több mint 12 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet gödöllőiek indítottak, hogy megmentsék a cukrászdát – közölte újabb írásában a Faktor.

A hír hallatán Gémesi György, Gödöllő polgármestere is meglátogatta a cukrászmestert. A politikus Facebook-oldalán egyebek mellett megírta, hogy a cukrászda valóban rossz állapotban van, és a hatóság nem tehetett mást, minthogy a feltételek előírásának teljesítéséig bezáratta az egységet.

Jobbra Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki meglátogatta az idős mestert balra). A városvezető azon lesz, hogy megmentsék a kedvelt cukrászdát.
Jobbra Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki meglátogatta az idős mestert balra). A városvezető azon lesz, hogy megmentsék a kedvelt cukrászdát.

Az ingatlannak van egy értéke és természetesen tulajdonosa, a felújításnak egy költsége – írta a polgármester. – Ezt kell úgy összehozni , hogy Illés bácsi ameddig akar és tud, dolgozhasson és tudását át tudja adni. Lehet egy retro cukrászda felújított százéves fagyigéppel és felújított , de mégis eredeti környezetben. Ha nem is fogja Illés bácsi “50 fillérért “adni a fagyit, de azt a fagyit lehetne enni ami nem porból hanem eredeti csokiból készül Barna Illés technológiájával , azokat a sütiket amikben benne vannak sokak soka gyerekkorának ízei. Azon leszek , hogy egy ilyesfajta megoldást találjunk.

Vasárnap még sokan álltak sorba az idős mester fagylaltjaiért. Ők is remélik, hogy nem ez volt az utolsó kóstolás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik