Életmód

A krémméz áldásos hatása vitathatatlan – Fedezzük fel újra a repcemézet

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz.

Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető.

A repceméz színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe.

Miért fogyasszuk?

  • Mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (enyhén lúgos kémhatású), fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, és gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát, sőt: segít a probléma kezelésében!
  • Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.
  • A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.
  • Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő
  • A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukor tartalma miatt kiemelkedik az energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.
  • Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.
  • Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz. Ez méginkább kidomborítja a repceméz egyébként is kiváló egészség megőrző jellegét.

Tipp

Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

Olvastad már, miért fontos, hogy termelőtől vásárolj mézet?

A Bakonynektár Méhészetben így készül a krémméz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik