Életmód

Be kell jelenteni a fúrt kutakat, kötelező ellenőriztetni a víz minőségét

A kutak vizét laboratóriumokban vizsgálják meg.

Hamarosan kötelező lesz azoknak a fúrt kutaknak a hivatalos bejelentése és laboratóriumi vizsgálata, amelyek vizét meg is isszák. A laboratorium.hu legfrissebb összeállításában részletesen bemutatja a június 15-én életbe lépő kormányrendelet alapján vizsgálandó paramétereket, így például azt:

Miért fontos az érzékszervi vizsgálat és a hőmérséklet?

Mit jelez az Escherichia coli baktérium, a pH, a vezetőképesség?

Miért baj, ha a víz nitrites, nitrátos?

Water

A 100/2016-os kormányrendelet 2016. június 15-én lép életbe. Ennek értelmében a saját fúrt kutakat be kell jelenteni a helyileg illetékes jegyzőnél. A bejelentéssel pedig kötelező vízvizsgálat is jár, amelyet érdemes független laboratóriummal elvégeztetni.

Eddig a kötelező vizsgálati paraméterek csak a hálózati ivóvízre vonatkoztak, az újabb pont alapján azonban olyan fúrt kutakat is érintenek, amelyekből ivóvizet kívánnak fogyasztani a lakók.

E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a természetes ásványvízre,

b) az 1. számú mellékletben foglalt azon vízminőségi határérték kivételével, amelyet a dúsítás nem érint, és a 2. számú melléklet C) részében foglalt táblázatában előírt vizsgálati gyakoriság kivételével az ásványi anyaggal dúsított palackozott ivóvízre,

c) a gyógyvízre,

d) arra a vízre, amelyet kizárólag olyan célra használnak, amely nem jelent sem közvetlen, sem közvetett káros hatást a vízhasználók egészségére és a víz felhasználását az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala, illetve a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban együtt: népegészségügyi szerv) vagy annak jogelődje engedélyezte,

e) a közösségi használatra szánt vizekben – beleértve az ivóvizet, a használati meleg vizet és a medencés fürdővizet – alkalmazott biocid termékekre.

A rendelet további részleteit itt találjátok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik