Kertünk-Portánk

Nem minden kút fúrásához szükséges engedély

A halastavak és a rizsföldek feltöltésére használt víz után is kell járulékot fizetni, a feketén fúrt kutakat pedig két éven belül be kell jelenteni. A vízgazdálkodásról szóló törvény tervezete most kedvezményekkel is kiegészült.

Nem kell tervet készíteni

a házi vízigényt kiszolgáló, talaj- vagy pedig parti szűrésű vizet hasznosító kút fúrásához. Elegendő a kútfúró nyilatkozata arról, hogy szerepel a szakmai nyilvántartásban, a tervezett kút a hatályos műszaki és jogszabályi előírásoknak megfelel és a létesítéséhez szükséges berendezés, továbbá alapanyagok a rendelkezésére állnak. – olvashatjuk a napi.hu cikkében.

A vízgazdálkodási törvény napirenden lévő módosítása kitér az évi 500 köbméternél több vizet nem hasznosító házi kutakra is. Ezek eddig kizárólag talajvizet hozhattak a felszínre. Ez most kiegészült a parti szűrésű vízzel, tehát engedékenyebb lett a jogalkotó. Ezekhez a kutakhoz nem kell terv, elegendő a kivitelező megfelelőségi nyilatkozata.

Minden más esetben,

például ha mélyebb vízrétegeket, karsztvizet érint a kút, vagy pedig az éves fogyasztás meghaladja az 500 köbmétert – már a vízügyi hatóság adja az engedélyt a kútfúráshoz – illetve a kút fennmaradásához is. Ezt már meg kell terveztetni az engedélyezéshez, az engedély igazgatási szolgáltatási díja 5 ezer forint.

A házi vízigényt szolgáló kutakat a vízgazdálkodási törvény módosítása után sem kell bejelenteni 2018 végéig.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik