Életmód

A farm, ahol élünk – Önfenntartás az amerikai határvidéken

Talán sokan nem tudják, de a nagy sikerű filmsorozat alapjául az a regénysorozat szolgált, melyet a főszereplő, Laura Ingalls Wilder írt saját gyermekkoráról és családja történetéről.

Laura Ingalls az Egyesült Államok legnépszerűbb, legrégebbi és egyben legjobban szeretett szerzője. Nem véletlenül. Ha a filmsorozatot kedveled, e könyveket még inkább szeretni fogod, hiszen rengeteg újdonságot fogsz megtudni belőlük, amelyek a filmben máshogy – vagy egyáltalán nem is – szerepelnek, sőt, a könyvek által betekinthetünk a sorozat előtti időszakba is.

1.kep

A megírtak igazak, megtörténtek, és nem csupán az egész amerikai nemzetre voltak hatással, de azóta több, mint 26 nyelvre le is fordították ezt a kilenckötetes, életrajzi ihletésű regénysorozatot. Magyarországon a Pioneer Publishing Kiadó gondozásában jelennek meg. Az első 4 kötet már kapható, június 17-én érkezik az 5. rész. Olvasd el itt az öt könyv teljes első fejezetét.

Az írónő, Laura Ingalls Wilder 1867-ben született az wisconsini „nagy erdőben”, egy pionír telepes család gyermekeként. Visszaemlékezése négyéves korától indul:

Amilyen messzire egy kislány elláthatott, a kicsi házat látta, ahol ő lakott édesapjával és édesanyjával, nővérével, Maryvel és kishúgával, Carrie babával. Egy szekérút futott a ház előtt, kígyózva és kanyarogva, míg csak bele nem veszett az erdőbe, ahol a vadállatok éltek…

Ez a nomád élet komoly nehézségek elé állítja a farmer családot; saját magukról kell gondoskodniuk: papa vadászik, a húst pácolják, sózzák, tartósítják, a kertben megtermelt zöldségeket és gyógynövényeket befőzik, szárítják, a tejből vajat köpülnek, sajtot készítenek. Vetnek és aratnak. A hosszú téli estéket a sűrű erdő közepén a házban töltik farkasok, medvék és pumák között.

Mire tizenhárom éves lesz Laura, a család már több költözésen és kalandon is túl van: a wisconsini sűrű erdőből a kansasi vad prérire, onnan a termékeny minnesotai prérire, végül az akkor még fel nem épült, vadonatúj városba, De Smetbe költöznek Dakota-államba, „ahol a sínek véget érnek”. Laura és családja igazi pionír: a hosszú keresés folyamán szembe kell nézniük szinte mindennel, a kemény aszálytól kezdve a csontig hatoló, jéghideg teleken és a termés teljes kárba veszésén át a szöcskeinvázióig, míg új otthonukra nem lelnek.

Laura a kezdetektől fogva bátor és talpraesett lány maradt, és az amerikai határvidékbeli, igazi vadnyugati élete folyamatos kalandokban bővelkedett. Kemény munkával komoly segítség volt papának és mamának a ház körüli teendőkben és a család farmján, de mindig maradt idő a szórakozásra is; fára mászás, lovaglás, csúszkálás, három lánytestvérével való játék, és papa hegedűmuzsikájára való éneklés. Laura szerette a tanulást is, ezért tizenöt évesen ugyanúgy tanító lett, mint egykoron édesanyja is volt. Három évvel később pedig férjhez ment egy csendes farmerfiúhoz, Almanzo Wilderhez az északi New York államból.

A kilenc köteten át nyomon követhetjük a fiatal Laura és családtagjai sorsát egészen addig, amíg Laura házasságot köt Almanzo Wilderrel, és megszületik egyetlen gyermekük, Rose.

Az 1929-es nagy gazdasági válság időszaka, melyhez párosult édesanyja és nővére, Mary halála, arra késztette Laurát, hogy emlékeit 65 évesen elkezdje papírra vetni. Abban is reménykedett, hogy írásaival némileg kiegészítheti jövedelmüket.

Azt szerettem volna, ha a ma gyermekei megértik, miből lett Amerika.”, meséli 1937-ben hallgatóságának. „Úgy láttam, saját gyerekkorom sokkal gazdagabban telt el, mint a mai gyermekeké. A gyerekek pedig még több történetet akartak hallani.

Ismerd meg e nagyszerű történeteket közelebbről is.

Várnak mindenkit sok szeretettel A farm, ahol élünk Facebook közösségében is.

„Ha olvasod a történeteimet, amik hajdan voltak, remélem, emlékezni fogsz rá, hogy a dolgok, amelyek igazán érdemlegesek és boldoggá tesznek, ugyanazok, amik akkor is voltak: bátorság, jóság, lojalitás, igazság, segítőkészség. Ezek változatlanok és mindig szükség lesz rájuk.”

Laura Ingalls Wilder

Talán érdekelhet az is, hogy miért szeretik a filmsorozatot világszerte.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik