Életmód

Ne fürödjünk szökőkútban, mert fertőzést okozhat

Kisgyerekekre különösen veszélyes lehet.

A kánikulában csobogó vagy magasba lövellő szökőkutak pancsolásra csábítanak, de jobban tesszük, ha nem engedünk a kísértésnek.

Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat sem.

Közegészségügyi veszélyek

A szökőkútban történő mártózás számos közegészségügyi veszélyt rejt magában, a köztéri kutakat ugyanis nem fürdőzésre tervezték. Bár többségük környezetbarát kialakítású, és a nagyobb szennyeződéseket megelőzendő rendszeresen tisztítják – például algaölő szerrel és pelyhesítővel – ez azonban a fertőzésekkel szemben nem ad védelmet. A szökőkutak bármilyen hulladékkal, továbbá madárürülékkel is szennyeződhetnek, így a víz különböző fertőzések forrása lehet.

szökőkút2

Orvosi intelem

Az orvosok hangsúlyozzák: gombás betegségeket, vírusos bőrbetegségeket, a víz lenyelése esetén hasmenést is kaphat a szökőkút vizében fürdőző. Minél több időt tölt valaki a vízben, annál nagyobb veszélynek van kitéve, ezért a szökőkutakat inkább távolról tanácsos megcsodálni.

Különösen a kisgyermekek lehetnek fogékonyak a betegségekre, ezért a szülőknek azt tanácsolják, hogy a fertőzésveszély, az esetleges bőrirritáció, illetve a csúszásveszély miatt ne engedjék gyermekeiket a szökőkút medencéjébe!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik