Életmód

Miért felejthetetlen a vidéki nyaralás a nagymamánál?

A nyári táborban a gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Az igazán szerencsés helyzetben lévő csemetéknek mindez ingyen van:  vidéken nyaralhatnak a nagyinál!

Miért jó a nagyinál “táborozni”? Mert a nagyinál nyaralva kitágul a gyermek számára a világ, a szabadban lehet, különösen akkor, ha vidéken élnek a nagyszülők, „neadjisten” éppen a Balatonnál… Friss levegő, sok mozgás és természetközelség. A gyerek számára hirtelen karnyújtásnyira lesz mindaz, amit eddig csak a tankönyveiben olvasott – olvasható tündértanoda blogján.

Tyúk, a csúnya kakadu

A nagymamánál “táborozva” spontán fejlődhet a gyerek környezetről való ismerete, hiszen vidéken vagy falun bármikor láthatja a kertben a növényeket, gyümölcsöket és a háziállatokat is. Sajnos egyre több gyerek nem ismeri fel a konyhakerti növényeket, keverik a karfiolt a karalábéval és a fejlesztő játékban fogalmuk sincs róla, hogy mi az a tyúk, jobb híján “csúnya kakadu”-t mondanak rá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De nem az ő hibájuk. Nyilván  a panelházban nem tartunk csirkéket, így honnan is ismerhetné szegény gyerek? Maximum a hét végi piacról, ha Bözsi néni éppen kihozza eladni a tyúkot.  A csibét és a kacsát még csak-csak felismerik, mivel ezek előfordulnak a rajzfilmekben vagy a mesekönyvekben, de már a libánál ismételten rezeg a léc, hogy akkor most ez hosszúnyakú kacsa vagy netán hattyú?

Kerti kalandok

Nagyinál nyaraláskor a gyerek óhatatlanul is belecsöppen a borsó-  és babfejtésbe,  a meggy-magozásba. Ezek a tevékenységek észrevétlenül is erősítik a kézügyességé, fejlesztik finom motorikáját, ami jól jön majd az írás tanulásnál, az írásnál.

Nagyi “táborában” a gyerek a saját bőrén érezheti a napszakok váltakozását. Kora reggel még a harmatos, friss fűben gyalogolhat, de délben már a forró nap süti a tarkóját, sötétedés után pedig az esti hűs levegő cirogatja az arcát. Láthatja a naplementét és a napfelkeltét, így ősszel a környezetismeret órán sem fog úgy nézni csemeténk, mint “borjú az újkapura”, ha ezek a dolgok következnek a tananyagban.

vakáció4

Nagymama mindenkinél hamarabb készíti el neki a kedvenc ételét, és eközben ő végignézheti a munkafolyamatot, láthatja a hozzá való alapanyagokat: még az is lehet, hogy ő maga hozhatja be a konyhakertből.

Új barátságok

Nagyinál nyaralva új ismeretségeket és barátságokat köthet, mert valószínűleg a szomszéd nagyik unokái is ott nyaralnak, vagy éppen ott élnek az adott településen.  A cimboráskodás során pedig fejlődnek a gyerek társas készségei, beindul a szociális tanulás. Fejlődik a kommunikációs és beilleszkedési képessége, valamint a kezdeményező és kompromisszumkészsége is.

vakáció3

Nagyinál nyaralva, ha elfáradt a csemete, a játékban bármikor elvonulhat olvasgatni a hűvös szobácskába, de még az is lehet, hogy maga a nagymama fog  mesélni neki szebbnél szebb csodás történeteket, vagy tanulságos igaz meséket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik