Orbáncfű: az érzékeny lelkek gyógyító virága

A hagyomány szerint Krisztus vére által felszentelt növény. A népi hagyomány ezzel párhuzamosan felszentelésre, az ártás, rontás megelőzésére, megszüntetésére, a gonosz elűzésére használta koszorúját, füstjét, tüzét de talizmánt is készítettek belőle.
Kapcsolódó cikkek

Gyűjtése

Virágzáskor, nyári verőfényben érdemes gyűjteni, méghozzá leginkább augusztusban, telihold idején, mivel a növény föld feletti részét használjuk. A gyógyerő megtartása érdekében a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a gyűjtött növényen. Hűvös árnyékos, száraz helyen szárítsuk, majd lezárva tároljuk.

Általános hatása

A legerősebb növényi antidepresszáns. Melegítő vértisztító, igen erős méregtelenítő, vízhajtó hatású. Csökkenti a gyulladást, gyógyítja a sebeket, és csillapítja a vérzést. Enyhe általános erősítő, idegerősítő s vérnyomáscsökkentő.

Fotó: Sokszínű vidék

Részletes ismertetése

Fotó: Sokszínű vidék

Lélektani hatása

Az orbáncfű megtisztítja a lelket, ezáltal szünteti a félelmeket.  Segít megemészteni minden olyan élményt, amely miatt az ember magát emészti.  Erősíti a hitet, a reményt, a tudatosságot, így fokozza a küzdőképességet és oszlatja a depressziót.

Figyelmeztetés!  Vérhígító mellett ne fogyasszuk, és jó, ha tudjuk, hogy a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát csökkenti. Fokozza a bőr érzékenységét, ezért fogyasztását követően vagy kúraszerű használata idején ne tegyük ki magunkat erős napsugárzásnak, mert súlyos, hólyagos égési sebeket szerezhetünk. Érzékeny bőrűek fokozottan vigyázzanak! A legerősebb növényi antidepresszáns.

Fotó: Sokszínű vidék

Felhasználása

Minden idegi eredetű baj esetén, vagy az idegek védelmére vegyünk kúrákat.
2-6 hétig, napi 2 csésze tea fogyasztása javasolt, majd két hét szünetet tartsunk. A továbbiakban 2-6 hétig 1 csésze tea iható, majd szintén 2 hét szünet. Majd még 5 alkalommal 2-6 hetes, 1 csészés kúra vehető, amennyiben szükséges. Eredménytelenség esetén, a kúrát ne folytassuk tovább. A szüneti időben bazsalikom, és kurkuma tejjel készített teáját fogyaszthatjuk. Vegyünk ülő, vagy teljes kádas fürdőket is belőle.

Sebkezelésre, égési sérülésekre a friss növényt összetörve, vagy 1-2 percig főzött teáját lemosóként, valamint a virágból készített olajat alkalmazzuk.

Fürdő: Ülőfürdőhöz frissen szedve 3-4 herbát, szárítva 50-100 grammot számíthatunk egy fürdéshez. Előző nap áztassuk hideg vízbe. Fürdés előtt készítsünk belőle teát, ügyeljünk, hogy ne forraljuk. Öntsük a fürdővízhez és 20 percig tartózkodjunk benne. Kádfürdőhöz dupla mennyiséget veszünk.

Orbáncfű-tinktúra: napsütésben szedett növényről, otthon ollóval, vágjunk le két marék orbáncfűvirágot. Ezt tegyük üvegbe, és adjunk hozzá annyi pálinkát, amennyi bő kétharmad részt ellepi. 10-14-napig hagyjuk meleg helyen. Szűrjük, és sötét üvegbe töltjük. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.

Orbáncfű olaj: Napfényben szedett friss orbáncfű virágot tegyünk üvegbe, öntsük le oliva- vagy más nem avasodó olajjal. Jól lezárva, meleg helyen tartsuk 2-3 hétig, míg vörössé nem válik. Jól kifacsarva leszűrjük, és sötét színű üvegekbe töltjük, dugaszoljuk. Égési sebek kezelésére lenolajjal készítsük.

Forrás / Dr. Kmeth Sándor:Herbárium

Címlapfotó/ Rojallty

Mutatunk 5 kiváló gyógynövényt, ami segít az allergia kezelésében