Életmód

Svájci leckét vettek a székelyföldi favágók

Itt lovas szekérrel közelítették meg az elérhetetlen területeket, Svájcban helikopterrel szokás.

Nemzetközi szaktekintélynek számító erdőmester oktatta a nyár folyamán az oroszhegyi favágókat. Luigi Frigerio mester először jár Hargita megyében, Székelyföldön viszont visszatérő vendégnek számít, hisz a Mikes gróf család, no meg egy svájci település, Celerina önkormányzatának jóvoltából már ötödik éve tanítja a Kovászna megyei favágókat – írta az erdelyinimrod.ro.

favago1

A négy éve megalakult Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdák Szövetségének az érdek- és erdővédelem mellett az a legfőbb célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye az erdőkitermelést Székelyföldön. Az oroszhegyi szakképzésen három tucatnyi helyi favágó vett részt. Luigi mestert háromszéki tanítványai segítette, közülük többen Svájcban is együtt dolgoztak vele.

A vágásra kiszemelt fa kikötése után, a megszabott döntési iránynak megfelelően ékeket vágtak a törzsbe, a csörlőkre erősített fémhuzal pedig nemcsak a fa döntésénél segítette, hanem az útját is szabályozta.

Luigi mester szerint hosszasan lehetne sorolni a svájci és az erdélyi erdőkitermelés közti különbségeket, az erdők összetételétől, jellegzetességeitől kezdve a gazdaságosságon át a felszerelésekig. Itt lovas szekérrel közelítik meg az elérhetetlen területeket, Svájcban helikopterrel – csak hogy egy példát említsen.

Az oroszhegyi favágók a közeljövőben két hétig Svájcban bővíthetik majd tudásukat, a székelyföldi képzés sorozatot pedig a tervek szerint jövőre is megszervezik.

Fotók: erdelyinimrod.ro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik