Életmód

Nem hiszel a gyógynövények erejében? 10 érv, amitől megváltozik a véleményed

A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái

Sokszor kérdezik a szakembereket, melyik a legjobb gyógynövény a fejfájás kezelésére. A válasz pedig mindig ugyanaz: attól függ, hogy a fájdalom a stressz, a szorongás, a számítógép és a televízió előtt töltött hosszú órák, a máj- vagy epehólyag problémák, vércukor ingadozás, az ételekben található ízfokozók, vagy más tényezők tünete.

Aki gyógynövényekkel tartja karban az egészségét vagy kezeli valamilyen problémáját az már valószínű, hogy megtapasztalta a természet gyógyító hatását. Akik még hezitálnak, azoknak felsorakoztatunk néhány tényt.

Íme tíz elgondolkodtató dolog, amit érdemes tudni a rendkívül hatásos növényi gyógyszerekről.

Használnak

Kérdezzük csak meg a milliárdos bevételekre szert tevő gyógyszeripari cégeket, amelyek kivonják, szintetizálják és szabadalmaztatják a gyógynövények vegyületeit.

Tudtad?

  • Ma világszerte közel 20 000 gyógynövényt tartanak számon.
  • Magyarországon 250-300 gyógynövény ismert, ennek kb. felét gyűjtik vagy termesztik.
  • 1913-ban a gyógyszerek 95%-ban gyógynövényt tartalmazott, ma 25%-ban.
  • A Cavinton kis meténg, Digoxin a gyapjas gyűszűvirág, az Aspirin a fűzfa kérgében megtalálható vegyület felhasználásával készül.
  • Németországban a lakosság 38%-a, Franciaországban 21%, Magyarországon 26% használ rendszeresen gyógynövényeket.

Mára több ezer tanulmány igazolja a gyógynövények hatékonyságát súlyos és kevésbé súlyos betegségek kezelésénél. Aki nem rendelkezik megfelelő információval a témával kapcsolatban azt mondja, nem hisz vagy nem akar hinni a gyógynövények erejében, pedig őseink már évezredekkel ezelőtt látták a potenciált a természetes gyógyításban.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Kevesebb a mellékhatásuk, mint a gyógyszereknek

Amikor a gyógyszerek előállításánál elválasztják a növényi, nem hasznosuló vegyületeket a hasznos összetevőktől, majd laboratóriumi körülmények között próbálják előállítani a természetben előforduló hatóanyagot, a fennálló mellékhatások listája a triplájára emelkedik. A legtöbb gyógynövénynek, megfelelő használat mellett megkérdőjelezhetetlen a biztonsága.

Megfizethetőbbek

Miközben a gyógyszervállalati vezetők folyamatosan emelik termékeik árait, jó tudni, hogy vannak természetes alternatívák is, melyek jóval olcsóbban, mint imént említett társaik. Minden Földön élő embernek joga van az egészségre függetlenül jövedelmi helyzetétől. Ebben mindannyian egyetérthetünk.

A természet ajándéka évezredek óta

Gyógynövényeket már az ókorban is használtak, és ma is bárki számára elérhető, legyen a közösség bármilyen elzárt a civilizációtól. Bár az elmúlt évtizedekben sokan elfelejtettük a gyógynövények használatát, mindenhol megtalálhatóak. Újra fel kellene fedeznünk áldásos hatásait.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Gyógyhatású anyagok százai egyetlen gyógynövényben

A gyógynövények hatékonysága több tényezőtől is függ. Milyen éghajlati és környezetei viszonyok között nő, milyen nemesítésen megy keresztül, mikor és melyik részét szüreteljük. A legoptimálisabb körülmények között növekedő és gyűjtött növények megfelelő részeiből kell a teát, tinktúrát, kozmetikai anyagokat készíteni.

>>> Gyógyfű, aminek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik

Kölcsönhatásba lépnek a gyógyszerekkel

Elvégre mindkettő gyógyít. Érdemes ezért orvossal vagy minősített gyógynövényszakértővel egyeztetni, mielőtt mindkettőt el kezdjük szedni.

A főzéskor használt fűszerek is gyógynövények

Sokan két, konyhai és gyógyászati célra használta részre osztják a gyógynövényeket, de a valóságban nincs különbség köztük. Az ételek ízesítésére rendszeresen használt, jó minőségű kakukkfű, zsálya vagy oregánó ugyanolyan jótékony hatással bír a levesben, mint a teában.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Nem alkalmazhatók úgy, mint a gyógyszerek

A gyógyszeripari világban a gyógyszereket egy-egy tünet kezelésére alkalmazzák. A gyógynövények átfogóan dolgoznak, belülről kifelé tisztítják a szervezetet. Tehát hosszabb időbe telik, mire a tünetek múlni kezdenek, de csak azért, mert a probléma forrását szüntetik meg először.

Győződjünk meg róla, hogy a megfelelő gyógynövényt használjuk

A gyógynövények gyűjtéséhez kellő szakismeret és tapasztalat szükséges, ugyanis sok gyógynövénynek van hasonmása. Használat előtt biztosan azonosítsuk be az adott növényt és olvassunk utána, milyen gyógyászati célokra, és hogyan használható. Így nagyobb hatékonysággal és biztonsággal nyúlhatunk hozzá.

>>> Illatozz rozmaringot, 75%-kal javítja a memóriát

Ügyeljünk rá, hogy a gyógynövény megfelelő részét használjuk

Néhány gyógynövény bizonyos részeinek fogyasztása mérgező lehet. Egyes növényeknél a gyökér ( fekete nadálytő), másoknál a virág (körömvirág, kamilla), a termés ( édeskömény) vagy épp a levelek ( citromfű, borsmenta) hatnak gyógyírként. Olyan növény is ismert, aminek minden része felhasználható (pongyola pitypang, csalán) Célszerű vásárolni egy, a gyógynövényeket ismertető lexikont a helyes igénybe vételhez.

Megjegyzés: A gyógynövények bármilyen hasznosak, nem helyettesítik a súlyos betegségekre felírt gyógyszereket.

(via Care2)

Olvasói sztorik