Életmód

Egy nagymama bölcs tanácsa mindenkorra

Mindenkinek vannak nehéz élethelyzetei. Van, amit sikerül egyedül is megoldanunk, van, amihez mások segítségére van szükségünk. Az alábbi egyszerű történet segíthet abban, hogy az élet nehézségeit könnyebben átvészeljük és kezelni tudjuk.

A történet egy elkeseredett fiatal lányról szól, akinek rosszul mennek a dolgai, és úgy tűnik, hogy élete darabokra hullik. Valahányszor megold egy problémát, mindig újabb jelenik meg életében. Nem tudta, hogyan menjen tovább az életben, így elment a nagymamájához, hogy elpanaszolja napi küzdelmeit.

A nagymama csendesen meghallgatta unokáját és kiment a konyhába. Fogott három fazekat és elkezdett mindegyikben vizet forralni, majd az egyikbe fazékba sárgarépát, a másikba tojást és a harmadikba kávészemeket tett.

20 perc elteltével eloltotta a tüzet, majd egy tálba tette a tojásokat, egy tányérba a sárgarépát és kitöltötte a kávét egy csészébe.

Ezután megkérdezte az unokájától:

– Kedvesem, mit látsz itt?

-Tojást, sárgarépát és kávét – válaszolta.

Ekkor arra biztatta, hogy tapintsa meg a sárgarépát. A lány megtapintotta és érezte, hogy puha. Ekkor arra kérte, hogy hántsa le a tojás héját és a lány, érezte, hogy a tojás nagyon kemény. Végül maradt a kávékóstolás. A lány elmosolyodott ahogy a gazdag aromát megízlelte, majd megkérdezte:

– Mit jelentenek mindezek nagyikám?

A nagymama pedig elmagyarázta:

Drága unokám! Láthattad, hogy mind a három elemet ugyanolyan körülmények közé helyeztük,  forró vízbe. Csakhogy mindegyik különbözőképpen reagált erre, a sárgarépa megpuhult és törékennyé vált, a tojások erősen megkeményedtek, ellenben a kávé megváltoztatta a vizet.

– Mit gondolsz, te melyikhez hasonlítasz ezek közül? Amikor a mostoha körülmények kopognak ajtódon, te hogyan válaszolsz erre? Mikor problémád van és összecsapnak a fejed felett a hullámok, te hogyan reagálsz?

Répa, tojás, vagy kávé vagy? Sárgarépa, aki erősnek tűnik, de mikor a dühe elszáll, megpuhul és elveszti az erejét? Tojás, aki kezdetben képlékeny, de ha fájdalom éri, megerősödik, hiszen ha érzékeny is volt, de a megpróbáltatások, szakítások, a halál, erőssé tette, kővé változtatta a szívét? Vagy olyan vagy, mint a kávé, ami megváltoztatja a víz színét, ha fáj is neki. Mikor forró víz éri, illatozó aromát bocsát ki, és akármennyire is fáj, képes saját előnyére fordítani a nem túl előnyös helyzetet.

Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg a kávé lenni!

Szerző: ismeretlen

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik